fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Franciscus over Benedictus XVI: ‘leermeester, vriend en gesprekspartner’

KN Redactie 19 november 2017
image
Archiefbeeld van een eerdere ontmoeting tussen paus Franciscus en emeritus-paus Benedictus XVI (Foto: AP)

Benedictus XVI blijft een “leermeester, gesprekspartner en vriend en zijn gebed en zijn discrete en bemoedigende aanwezigheid begeleiden ons”.

Dat zei paus Franciscus zaterdagochtend bij de uitreiking van de Ratzingerprijs 2017 aan de drie winnaars van dit jaar: Theodor Dieter, een lutherse theoloog uit Duitsland, Karl-Hein Menke een Duitse katholieke priester en theoloog, en Arvo Part, een orthodox-christelijke componist uit Estland.

Kostbaar erfgoed

De prijs, een initiatief van de Stichting Joseph Ratzinger, werd voor de zevende keer uitgereikt. Naast twee theologen viel dit jaar ook iemand uit de schone kunsten in de prijzen. Volgens Franciscus past die verbreding goed bij de visie van Benedictus XVI, “die ons vaak op indrukwekkende wijze heeft verteld over de schoonheid als bevoorrechte weg om je open te stellen voor de transcendentie en om God te ontmoeten”.

De paus wilde een “liefdevolle en intense gedachte” wijden aan de emeritus-paus. “Zijn gebed en zijn discrete en bemoedigende aanwezigheid begeleiden ons op onze gemeenschappelijk weg; zijn werk en zijn leer blijven een levend en kostbaar erfgoed voor de Kerk en voor ons dienstwerk.”

Zoektocht naar de waarheid

Voor Franciscus blijft Benedictus “een leermeester, een gesprekspartner en een vriend voor iedereen die de gave van de rede gebruiken om te antwoorden op de menselijke roeping van de zoektocht naar de waarheid”.

Ook om die reden nodigde paus Franciscus de Ratzingerstichting uit “om door te gaan met het werk en dit erfgoed te bestuderen en te verdiepen en tegelijkertijd vooruit te kijken” om Benedictus’ werken en geschriften blijvend vruchtbaar te laten zijn.

Nederige samenwerking

Franciscus herinnerde de aanwezigen eraan dat toen Joseph Ratzinger in 1977 werd benoemd tot aartsbisschop van München en Freising, hij koos voor het motto Cooperatores veritatis, ofwel ‘Medewerkers van de waarheid’. “Dat drukt de volledige bedoeling van zijn werk en zijn dienstwerk goed uit.”

In zijn toespraak zei paus Franciscus verder dat “de waarheid van Christus niet voor solisten is, maar symfonisch is: die vraagt om nederige samenwerking en harmonieus delen”. Hij riep de aanwezigen op de waarheid “samen te onderzoeken, te bestuderen, te overwegen en te vertalen naar de praktijk”.

“De waarheid wordt zo een levende bron van steeds hechtere verbindingen van liefde.” (KN/La Stampa)