<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Franse bisschoppen: vasten- en gebedsdag na moord op priester Jacques Hamel

KN Redactie 28 juli 2016
image
Priester Jacques Hamel werd dinsdag tijdens de ochtendmis in zijn kerk vermoord door IS-aanhangers. (Foto: AP)

De Franse bisschoppen hebben vrijdag uitgeroepen tot dag van vasten en gebed. Ze doen dit naar aanleiding van de moord door IS-aanhangers, dinsdag, op priester Jacques Hamel.

De opperrabbijn van Frankrijk, Haïm Korsia, heeft aangekondigd mee te zullen vasten. De rector van de Grote Moskee in Parijs heeft opgeroepen tot een hervorming van de Franse islamitische instellingen, vooral die waar geestelijken opgeleid worden.

‘Haat overwinnen’

De Franse bisschoppen hebben de moord veroordeeld en roepen op tot solidariteit.

Katholieken moeten de “haat overwinnen” en het “spel” afwijzen dat Islamitische Staat wil spelen waarbij “kinderen van dezelfde familie” tegen elkaar worden opgezet, zei kardinaal André Vingt-Trois.

De voorzitter van de Franse bisschoppenconferentie, mgr. Georges Pontier, zei dat de moord “ons heeft geschokt, ons heeft geraakt en ons heeft doen walgen”.

‘Een moloch die de dood zou verwelkomen’

Tijdens een requiemmis voor Hamel in Parijse Notre-Dame hekelde kardinaal Vingt-Trois “diegenen die zichzelf hullen in de tooi van godsdienst om hun dodelijk project te maskeren, diegenen die ons een god van dood willen verkondigen, een moloch die de dood zou verwelkomen van de man en die het paradijs zou beloven aan wie hem aanroepend doden”.

Hoop ‘heeft een gezicht’ 

Hoop daarentegen “heeft een gezicht, het gezicht van Christus die zijn leven als een offer geeft, opdat de mens leven in overvloed zou hebben”.

Het is die hoop, “centraal in de test, die voor altijd het pad van wanhoop verspert, van wraak en van dood. Het is die hoop die het dienstwerk van père Jacques Hamel bewoog toen hij de Eucharistie vierde waarin hij beestachtig werd geëxecuteerd”.

‘Vluchten voor vervolging’

Het is ook die hoop, ging hij verder, “die de christenen van het Oosten steunt wanneer zij moeten vluchten voor vervolging, en wanneer zij kiezen om alles achter te laten in plaats van hun geloof af te zweren. Het is deze hoop die leeft in de harten van honderdduizenden jonge mensen die rond paus Franciscus bijeengekomen zijn in Krakau. Het is deze zelfde hoop die het ons mogelijk maakt niet toe te geven aan haat wanneer kwellingen ons aangrijpen”.

‘Dood van een martelaar’

In een Mis voor de zielenrust van de priester zei aartsbisschop Anthony Fisher van Sydney dat Jacques Hamel “stierf in odium fidei”, een term “die katholieken gebruiken om de karakteristieke dood van een martelaar te beschrijven, als iemand die sterft voor zijn of haar geloof, en omwille van dat geloof”.

Mgr. Fisher is theoloog en lid van de Congregatie voor de Geloofsleer. Hij verwelkomde de solidariteit die Franse Joodse en islamitische organisaties toonden na de moord. Die was, voegde hij toe, een aanval op Frankrijk, de beschaving en alle godsdienst.

‘Aanval op ons christelijk geloof’

Toch, ging hij verder, “kunnen we het feit niet negeren dat het ook een gerichte aanval op ons christelijk geloof is. De twee terroristen hadden de bedoeling een katholieke kerk binnen te gaan. Ze hadden de bedoeling een priester van Jezus Christus te vermoorden. Ze hadden de bedoeling zusters en gelovige leken te gijzelen. Ze zochten niet zomaar een oud gebouw met zomaar oude mensen erin”.

‘Heiligschennis’

De manier waarop ze Hamel vermoordden maakt dat het “niet alleen moord was, maar ook heiligschennis, ontheiliging, blasfemie. Hun motief was niet enkel wraak voor het beleid van de seculiere Franse regering, maar haat tegen de Kerk en haar priesters en religieuzen en gelovigen, zelfs als zij aantoonbaar vrienden van moslims zijn, zoals vader Jacques was”.

Paus Franciscus: Jacques Hamel was ‘heilige priester’

Tijdens de persconferentie aan boord van het vliegtuig naar Polen noemde paus Franciscus Jacques Hamel al een “heilige priester”. (CC/CH)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.