fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Koepelorganisatie roept Franse moslims op: woon Mis bij uit solidariteit na moord op priester

KN Redactie 31 juli 2016
image
Priester Jacques Hamel (Foto: AP)

Een invloedrijke moslimorganisatie heeft Franse moslims opgeroepen vandaag een Mis bij te wonen uit solidariteit met de christenen. De Franse Raad voor de Islamitische Religie (CFCM) deed de oproep naar aanleiding van de moord op priester Jacques Hamel.

Twee aanhangers van Islamitische Staat sneden de bejaarde priester tijdens een Mis in een kerk in Saint-Etienne-du-Rouvray de keel door. Ze werden later door de politie neergeschoten.

‘Laffe moord’

De CFCM sprak van een “laffe moord” en een “angstaanjagende en verschrikkelijke daad” en heeft opgeroepen tot eenheid tussen de islamitische en de christelijke gemeenschap.

‘Solidariteit en compassie’

De koepel had ook alle Franse moskeeën opgeroepen om vrijdag bij het gebed te spreken over de “doorslaggevende rol die de islam speelt in het respecteren van andere religies”.

Ze vroeg alle imams, hoofden van moskeeën en andere moslims een nabijgelegen kerk te bezoeken, speciaal tijdens de zondagsmis, om “onze christelijke broeders de solidariteit en compassie van Frankrijks moslims te tonen in de nasleep van deze nieuwe tragedie die ons land heeft geraakt door een aanval op een plek van eredienst”.

Imam Saint-Etienne-du-Rouvray

De imam van Saint-Etienne-du-Rouvray sprak na de moord al zijn ontsteltenis uit over de aanslag op de priester, met wie hij bevriend was. Ook de regionale islamitische raad sprak zich uit tegen de aanslag.

Paus Franciscus noemde Hamel donderdag in het vliegtuig naar Polen een “heilige priester”. De Franse bisschoppen riepen afgelopen vrijdag uit tot dag van vasten en gebed. (thelocal.fr)