<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

G20-top loopt ten einde; paus wil aandacht voor arme landen

KN Redactie 8 juli 2017
image
De Amerikaanse president Donald Trump en de Duitse bondskanselier Angela Merkel tijdens de G20-top in Hamburg. (Foto: AP)

De roerig verlopen G20-top in Hamburg wordt vandaag afgesloten. Een groep kerkelijke, politieke en maatschappelijke vertegenwoordigers heeft opgeroepen tot een vreedzame actie ter afsluiting. Voorafgaand moet er een oecumenische gebedsdienst plaatsvinden.

Volgens de NOS tekent zich een compromis af over de slotverklaring op het vlak van de wereldhandel. In een voorlopige tekst zouden de deelnemers zich voorstander van vrije wereldhandel verklaren, maar erkennen zij “de rol van legitieme verdedigingsinstrumenten in de handel”.

Opnieuw demonstraties verwacht

Op het vlak van het klimaat ligt het moeilijker: de Verenigde Staten zijn niet van plan zich uit te spreken voor uitvoering van het Klimaatakkoord van Parijs. De deelnemers spreken vandaag nog over de thema’s Afrika, migratie, vluchtelingen en vrouwen.

Er worden opnieuw demonstraties verwacht. In de nacht van vrijdag op zaterdag kwam het tot zware botsingen met een deel van de demonstranten, die brand stichtten, molotovcocktails naar agenten gooiden en winkels plunderden.

Boodschap paus Franciscus

Paus Franciscus had de deelnemers voorafgaand aan de top in een boodschap aan bondskanselier Angela Merkel opgeroepen tot solidariteit met de arme landen.

Voor duurzame oplossingen die ieders welzijn dienen is het nodig “internationale verdragen te respecteren en ernaar te handelen, en de multilaterale betrekkingen verder te bevorderen”, aldus de paus.

Hij bekritiseerde de hegemonie van financiële speculatie en “ideologieën van de absolutie autonomie van de markten”. Ook riep Franciscus op tot een “vrije doortocht” voor vluchtelingen en hulp aan Zuid-Soedan en andere crisisgebieden. (KNA/NOS)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.