fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Gay theoloog David Berger neemt het op voor vier kardinalen

KN Redactie 6 december 2016
image
David Berger (foto: Wikipedia)

De openlijk homoseksuele, maar onafhankelijke theoloog David Berger neemt het op voor de vier kardinalen van de dubia.

Dit hoewel hij als homoseksueel docent ooit door de Keulse kardinaal Meisner is aangepakt. In 2010 ontnam die Berger zijn lesbevoegdheid vanwege diens levenswijze. Maar volgens Berger is dit nu niet ter zake: “De vraag is of Meisner en Burke gelijk hebben of niet.”

Seculiere media

“De situatie heeft nooit in deze soort van dimensie bestaan”, schrijft Berger op zijn website, doelend op de controverse rond Amoris Laetitia. De kardinalen “worden monddood gemaakt om plannen door te voeren die ingaan tegen de kerkelijke leer over het huwelijk, terwijl de seculiere media applaudisseren.”

Kernpunt

Berger citeert de Duitse filosoof Walter Hoeres dat “de vurigste predikers van tolerantie altijd de meest onverdraagzame mensen zijn”. Berger stelt: “Terwijl ik mijn leven de harde hand van Meisner heb leren kennen, ben ik diep beschaamd als katholiek en theoloog door dit gedrag [van mgr. Vito Pinto van de Rota] die [de kardinalen] zou willen bestraffen omdat ze vasthouden aan een kernpunt van het katholieke denken.”

Uitprobeersel

Pinto, een topjurist van het Vaticaan, had er openlijk op gezinspeeld dat de paus de vier kardinalen zou kunnen degraderen als straf voor hun kritische bevraging van Amoris Laetitia, de pauselijke exhortatie die onder verdenking staat van leerstellige onzuiverheid. “Ook al heeft de Rota gas teruggenomen en nu doet alsof alles een misverstand was, weet ik dat niet per ongeluk door het Vaticaan in omloop wordt gebracht. Dit was een uitprobeersel, om te kijken hoe ver ze konden gaan”, legde Berger uit aan LifeSiteNews. (KN/LifeSiteNews)