<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Geef volledige openheid over Derde Geheim van Fatima’

KN Redactie 22 november 2016
image
Kardinaal Ratzinger en prof. Ingo Dollinger samen in 1997. (foto via OnePeterFive)

Bestaat er een ‘Vierde Geheim’ van Fatima: dat wil zeggen een achtergehouden deel van het Derde, waarin gewaarschuwd wordt voor afvalligheid vanuit de top van de Kerk?

Geïnspireerd door de vier kardinalen die hun dubia, hun verzoek aan paus Franciscus tot opheldering van leerstellige onduidelijkheden, publiek hebben gemaakt, heeft Maike Hickson ook haar brief aan paus-emeritus Benedictus XVI gepubliceerd, waarin zij aandringt op volledige publicatie van het Derde Geheim.

‘Slecht concilie’

Op de website van het Vaticaan is sinds 2000 het Derde Geheim, een onheilspellend toekomstvisioen, gepubliceerd, voorzien van een geruststellend theologisch commentaar. Een reeks van getuigenissen suggereert echter dat het visioen niet het hele Geheim is. Op een apart vel zou zuster Lucia, een van de zienertjes van 1917, het commentaar van de H. Maagd op het visioen hebben genoteerd. Hierin zou gewaarschuwd worden voor “een slecht concilie”, een “slechte Mis” en komende “afvalligheid vanuit de top van de Kerk”.

Vierde geheim

Sinds de gelijknamige bestseller van Antonio Socci wordt dit beweerdelijk achtergehouden deel van het Derde Geheim wel het ‘Vierde Geheim van Fatima’ genoemd. In mei dit jaar maakte Maike Hickson bekend dat prof. Ingo Dollinger, een vooraanstaand geleerde en priester van zijn vriend Joseph Ratzinger had vernomen dat een deel van het Derde Geheim inderdaad nog niet was gepubliceerd.

Zwijgen

Het Vaticaan reageerde ongebruikelijk snel met een totale ontkenning, naar eigen zeggen in opdracht van de paus-emeritus persoonlijk. Dollinger heeft inmiddels besloten te zwijgen aangezien “Rome heeft gesproken”, maar trekt zijn woorden niet in.

Profetische missie

Maike Hickson maakt nu haar brief van 23 mei 2016 bekend waarin zij Benedictus wijst op diens eigen verandering in visie op Fatima. Verklaarde hij als kardinaal Ratzinger in 2000 de profetie nog afgesloten, in 2010 stelde hij als paus Benedictus XVI “Wie denkt dat de profetische missie van Fatima beëindigd is, vergist zich.” In het vliegtuig op weg naar Fatima verklaarde de paus bovendien dat “het nieuwe” in de boodschap van Fatima is “dat de grootste vervolging van de Kerk niet van externe vijanden komt, maar groeit uit de zonde binnen de Kerk.” Hickson vraagt in haar brief de paus-emeritus volledige openheid van zaken te geven omtrent het Derde Geheim. (KN/OnePeterFive)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.