<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Afrika

Geen campagne in de kerk: Keniaanse bisschoppen verbieden politieke toespraken in hun kerken

Fredrick Nzwili - OSV News 16 september 2021
image
De Keniaanse aartsbisschop Martin Kivuva van Mombasa tijdens een persconferentie in augustus 2020. Foto: CNS Photo - Fredrick Nzwili

Uit vrees dat kerken veranderen in campagnevelden, verbieden de Keniaanse bisschoppen politieke toespraken in kerken. Woensdag gaven ze in een persconferentie uitleg.

In het verleden hebben sommige priesters politici toegestaan de kerkgemeenschappen te begroeten. De politici grepen dat moment aan om hun tegenstanders aan te vallen of om de parochianen aan hun zijde te krijgen. Sommige politici zijn zelfs beschuldigd van haat zaaien in kerken.

Misbruik van de zuiverheid

In aanloop naar de verkiezingen die volgend jaar in augustus zullen plaatsvinden, willen de bisschoppen voorkomen dat politieke leiders kerken tot campagnevelden omtoveren. De bisschoppen vrezen voor misbruik van de zuiverheid van de godshuizen.

“We willen nogmaals duidelijk stellen dat onze gebedshuizen en liturgie heilig zijn en niet dienen als politieke arena’s. De Kerk staat boven de politiek”, zei aartsbisschop Martin Kivuva Musonde, voorzitter van de Keniaanse bisschoppenconferentie. “Wij als geestelijken, en vooral de priesters, moeten ervoor zorgen dat plaatsen niet door leiders worden gebruikt om hun politieke agenda te bevorderen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Op 12 september vaardigde de anglicaanse aartsbisschop Jackson Ole Sapit van Kenia een soortgelijk verbod uit, waarbij hij zei dat de politici de heiligheid van de gebedshuizen verstoorden.

Oorlogstrommels

Tijdens de persconferentie stelden de bisschoppen ook andere zorgen aan de orde. Daaronder was het feit dat de politici zich niet hielden aan overheidsverbod op bijeenkomsten vanwege de COVID-19-pandemie. Ook kwamen een geschil tussen de president en zijn plaatsvervanger, en door de politiek aangespoord geweld ter sprake.

“We willen een luide waarschuwing laten klinken tegen uitingen en houdingen van mogelijke oorlogstrommels in het hele land. Als ze niet worden gecontroleerd, kunnen dergelijke uitingen en houdingen tijdens de komende verkiezingsperiode tot verkiezingsgeweld leiden”, aldus de bisschoppen.

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.