<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Politiek

Voorzitter EU-bisschoppen vreest extreemrechtse opmars bij Europese verkiezingen

Elise Ann Allen - Crux 1 februari 2024
image
Mgr. Mariano Crociata tijdens een ontmoeting met paus Franciscus in maart 2023. Onlangs sprak hij opnieuw met de paus over de uitdagingen van Europese Unie. Foto: CNS - Vatican Media

In het zicht van de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni benadrukt Mariano Crociata de noodzaak van eenheid en het opzij zetten van partijbelangen. “We moeten een gevoel van waarden delen.”

De Italiaanse bisschop Mariano Crociata is sinds maart vorig jaar de voorzitter van de Commissie van de Bisschoppenconferenties van de Europese Unie (COMECE). Eind januari had hij een ontmoeting met paus Franciscus.

Daar spraken ze onder meer over de positie van Europa in de wereld, migratie, de oorlog in Oekraïne en de verkiezingen voor het Europees Parlement van 6 tot 9 juni. Na afloop van die ontmoeting noemde hij die verkiezingen “een kritiek moment” voor Europa.

“In feite is het een test om te zien of de politieke gezindheid van de kiezers zal leiden tot een meerderheid die in staat is om serieus naar de toekomst van de Europese Unie te kijken”, aldus Crociata.

Extreemrechtse winst

Hij uit ook zijn zorgen over het aantal mensen dat daadwerkelijk zal gaan stemmen en benadrukt het belang van stemmen in de Europese verkiezingen. De peilingen, waaronder een recente enquête van de European Council on Foreign Relations, voorspellen een grote winst voor extreemrechts.

Verwacht wordt dat de EU-gezinde partijen in het midden en aan de linkerflank samen nog wel een meerderheid bij elkaar kunnen sprokkelen, maar dat extreemrechtse partijen het op twee na grootste blok in het Europees Parlement zullen vormen.

Zwakke EU

Crociata merkt dat de EU te vaak wordt gezien – en niet altijd onterecht, beaamt hij – als een organisatie die “de gevoeligheden, behoeften en problemen negeert van de volkeren waarvan zij een uitdrukking en gids zou moeten zijn”. Dat, benadrukt hij, “voedt intolerantie, afwijzing en dus ook het anti-EU-sentiment en de lage betrokkenheid” bij de EU.

“Hoe meer de Europese Unie de omvang van Europa als geheel aanneemt, hoe meer de mogelijkheid van oorlogen op ons continent wordt weggenomen.”
- Bisschop Mariano Crociata

Crociata vindt dat de Europese Unie op verschillende vlakken “beslissende stappen voorwaarts” moet maken om de wereldwijde invloed van het continent te versterken. “Helaas lijkt de Europese Unie zwak in de geopolitieke context, ondanks het feit dat ze duidelijke en coherente standpunten heeft ingenomen, zoals bijvoorbeeld in het geval van de oorlog in Oekraïne en in de strijd tegen klimaatverandering.”

‘Neuzen dezelfde kant op’

Hij benadrukt dat binnen de EU de neuzen dezelfde kant op moeten, maar waarschuwt dat om dit te bereiken “partijdig egoïsme overwonnen moet worden, dat niet verward mag worden met de legitieme culturele vrijheid en identiteit en de waarden van elk volk op zich”.

Burgers moeten meer betrokken worden bij Europese eenheid, groei en integratie, zegt hij. “Daarom moet iedereen een gevoel van waarden en spiritualiteit delen, een ziel.”

EU-uitbreiding

Crociata pleit voor uitbreiding van de EU en denkt dat een aanzienlijke groei kan worden bereikt door landen die wachten op toetreding toe te laten. Daaronder zijn Oekraïne en Moldavië, waarmee de toetredingsonderhandelingen al zijn begonnen, en Georgië, dat officieel de status van kandidaat-lidstaat heeft gekregen.

In december prees Crociata al de “historische beslissingen” over de status van Oekraïne, Moldavië en Georgië en zei hij dat dit een boodschap van hoop was voor de burgers van landen die al lang de hoop koesteren op toetreding tot de EU.

“Jongeren moet worden verteld dat Europa hun toekomst is, die ze nu mee moeten opbouwen.”
- Bisschop Mariano Crociata

“Hoe meer de Europese Unie de omvang van Europa als geheel aanneemt, hoe meer de mogelijkheid van oorlogen op ons continent wordt weggenomen en hoe meer de dynamiek wordt versterkt die leidt naar een echte, steeds sterkere eenheid en naar een solide evenwicht tussen de instellingen en burgers van de Unie”, aldus de COMECE-voorzitter.

‘Grenzen boven solidariteit’

Tijdens het gesprek dat hij met de paus had, sprak Franciscus volgens Crociata ook zijn bezorgdheid uit over verschillende wereldwijde conflicten, waaronder de oorlog in Oekraïne, en over de migratiekwestie. Crociata vindt het “ondenkbaar” dat Europa, met haar snel dalende geboortecijfers, niet erkent “dat de bijdragen van migranten nodig zijn om te overleven”.

Maatregelen zoals het in december gesloten migratie- en asielpact van de EU bewijzen volgens Crociata dat de lidstaten de wens hebben tot een gemeenschappelijke aanpak te komen. Tegelijkertijd, waarschuwt hij, heerst in de EU een tendens “om de last en de gevolgen van de immigratiestromen op anderen af te wentelen en om de verdediging van grenzen boven de plicht tot verwelkoming en solidariteit te stellen”.

Volgens Crociata moet de EU “toewerken naar een visie waarin gezamenlijk orde wordt aangebracht in de migratiestromen en integratieprocessen, naargelang de mogelijkheden van de verschillende landen en op een evenredige manier”.

Jongeren

De voorzitter van COMECE had ook een boodschap voor de Europese jongeren die voor de eerste keer gaan stemmen, de “agenten van verandering en vernieuwing”.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

“Jongeren moet worden verteld dat Europa hun toekomst is, die ze nu mee moeten opbouwen, zodat het heden een blik is op het goede wat ze voor zichzelf en voor iedereen in de toekomst wensen”. Straks gaan stemmen “is de eerste beslissende stap in de goede richting”. (Vert./bew. Susanne Kurstjens)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.