<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Godsdienstvrijheid

Leider Europese christendemocraten: ‘Secularisme moet geen staatsreligie worden in Europa’

KNA 7 november 2023
image
Manfred Weber, leider van de Europese Volkspartij (EVP) in het EU-parlement, tijdens een audiëntie met paus Franciscus in 2022. Foto: OSV News - Vatican Media

Manfred Weber, de leider van de Europese Volkspartij (EVP) in het Europese parlement, heeft politici gewaarschuwd voor het verbannen van religie uit het publieke domein.

“Secularisme mag niet de nieuwe staatsgodsdienst worden in Europa,” zei Weber maandagavond tijdens een toespraak in het Duitse Regensburg. “Religie hoort thuis in het centrum van de samenleving en mag niet worden verbannen naar het privéleven.”

Europees burgerinitiatief

Weber riep met name de katholieke Kerk op om meer gebruik te maken van het Europees burgerinitiatief (API), een instrument waarmee EU-burgers politieke en bestuurlijke aandacht voor hun ideeën kunnen krijgen. Hiervoor moeten één miljoen handtekeningen worden verzameld in tien EU-lidstaten.

“Welke andere instelling zou dat in een weekend met één vingerknip kunnen doen?” aldus de politicus van de Duitse christendemocraten (CSU). Weber sprak op een receptie die door het bisdom Regensburg was georganiseerd.

“Religie hoort thuis in het centrum van de samenleving en mag niet worden verbannen naar het privéleven.”
- Manfred Weber

Zelfvertrouwen

Weber zei verder dat het christendom centraal staat in de identiteit van de Europeanen. Democratie, godsdienstvrijheid, de sociale markteconomie en de afschaffing van de doodstraf zijn waarden die ondenkbaar zouden zijn zonder het christelijke mensbeeld.

Er is volgens de voorzitter van de Europese EVP-fractie alle reden om “met zelfvertrouwen naar ons door het christendom beïnvloede continent te kijken”.

Actuele uitdagingen

Weber riep op tot vastberadenheid als het gaat om de actuele uitdagingen als het migratiebeleid, het defensiebeleid en de relaties tussen de EU en China. Ook sprak hij het vertrouwen uit dat de EU het tegen het einde van het jaar eens zal worden over een gemeenschappelijk asiel- en vluchtelingenbeleid.

Dit zou een wond kunnen helen die sinds 2015 “open” is, aldus de politicus. “Dan zal de Staat, en niet langer de mensenhandelaars, beslissen wie er komt.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.