<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Analyse

Aandacht is in Brussel duurder dan waar dan ook

Thomas Philipp Reiter 13 december 2023
image
De vlaggen van de Europese Unie wapperen buiten het EU-hoofdkwartier in Brussel. Foto: CNS - Yves Herman, Reuters

Het bereiken van impact op Europees niveau is geen gemakkelijke taak. Hoe krijgen de Europese bisschoppen tussen alle lobbyisten een voet tussen de deur in Brussel?

De invloed van deze hooggeplaatste katholieke instelling bereikt zowel de katholieke Kerk als de hele Europese Unie, maar haar politiek verfijnde uitspraken bereiken zelden een breder publiek: ik heb het over de Commissie van Bisschoppenconferenties in de Europese Unie (Commissio Episcopatum Communitatis Europensis, kortweg COMECE).

Nieuwe visie op gerechtigheid en vrede

Het orgaan werd in 1980 opgericht om de dialoog met de EU-instellingen te onderhouden en daar de katholieke zorgen te laten horen. De vergadering, die zichzelf vol vertrouwen ‘De Katholieke Kerk in de Europese Unie’ noemt, komt regelmatig bijeen, soms op het EU-hoofdkwartier in Brussel en soms in een van de lidstaten.

De COMECE-herfstvergadering van 2023 nam op 10 november een verklaring aan waarin de EU werd opgeroepen een nieuwe visie op gerechtigheid en vrede te ontwikkelen. In de oproep, die enkel in het Engels, Italiaans, Frans en Tsjechisch beschikbaar is, uiten de bisschoppen hun diepe bezorgdheid over ernstige tegenslagen in het internationale vredes- en veiligheidsbeleid.

‘Donkerste uren’

Onder de pathosvolle kop: “Europa, bied het continent en de wereld een vernieuwde visie op gerechtigheid en vrede!” staat onder andere: “De wereld lijkt terug te vallen in een gevaarlijke dynamiek die doet denken aan de donkerste uren van de mensheid, die eigenlijk in de geschiedenisboeken zouden moeten blijven staan.”

“Nu de acceptatie van de EU afneemt, zou de Kerk er goed aan doen om op Europees niveau haar communicatiemiddelen te moderniseren”

De bisschoppen besteedden bijzondere aandacht aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, aan het lijden van het Armeense volk in de Kaukasus en aan dat van de burgerbevolking in Israël en Palestina. De bisschoppen hebben ook “alle vormen van antisemitisme, radicalisering en vreemdelingenhaat” krachtig veroordeeld. Volgens COMECE leidt dit in verschillende Europese landen al tot gewelddadig extremisme en terrorisme. In deze context, en met het oog op de Europese verkiezingen volgend jaar, roept de bisschoppenconferentie de EU-leiders en alle Europese burgers op om te werken aan “een Europa dat zijn potentieel vervult om conflicten op te lossen en het licht van de hoop ten volle te benutten”.

Weinig impact

COMECE had in oktober al een soortgelijk document gepubliceerd met een duidelijke veroordeling van de spiraal van geweld in het Heilig Land, maar zonder enige politieke of media-impact te bewerkstelligen. Het bereiken van impact in Brussel, waar de munteenheid ‘aandacht’ duurder is dan waar dan ook, is uiteraard geen gemakkelijke taak. Zeker niet voor de katholieke Kerk, die concurreert met allerlei organisaties die hier lobbyen.

Aan de andere kant leunt COMECE sterk op de invloed van de bestaande staatsstructuren en de traditionele rol van de Kerk daarin. Maar nu de acceptatie van de EU en haar instellingen afneemt, zou de Kerk er goed aan doen, vooral op Europees niveau, om haar communicatiemiddelen en -kanalen te moderniseren. Bijna niemand leest tegenwoordig nog persberichten – mensen willen actie zien.

Thomas Philipp Reiter bericht vanaf nu regelmatig voor KN over het wel en wee van de EU in Brussel.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.