<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Europese bisschoppen bezinnen zich op hun bijdrage aan vrede en gerechtigheid

Selinde van Dijk-Kroesbergen 11 oktober 2022
image
De afgevaardigden van de Europese bisschoppenconferenties komen 12-14 oktober bijeen in Brussel. Ze zullen met experts van gedachten wisselen oiver de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en hoe de bisschoppen kunnen helpen. Op de foto de plenaire vergadering in herfst 2019. Foto: COMECE

De Commissie van de Bisschoppenconferenties in de Europese Unie (COMECE) buigt zich de aankomende dagen over de vraag hoe ze zich binnen de EU kan inzetten voor vrede en het helpen verzachten van de gevolgen van de energiecrisis. De plenaire vergadering zal woensdag tot en met vrijdag in Brussel plaatsvinden.

In gesprek met verschillende experts zullen de Europese bisschoppen van gedachten wisselen over de sociaal-economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne, evenals over de veranderde geopolitieke situatie op het Europese continent.

Er zal veel aandacht zijn voor de situatie van de vele Oekraïense vluchtelingen en voor de economisch meest kwetsbare mensen die door de stijgende energie- en grondstoffenprijzen moeilijk in hun basisbehoeften kunnen voorzien.

Zavelkerk

Ook staat er een Mis voor Europa op het programma. Deze zal worden voorgegaan door de voorzitter van COMECE, de Luxemburgse kardinaal Jean-Claude Hollerich. De Mis zal woensdagavond in de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk worden gevierd. Hier hangt sinds kort het intensief gerestaureerde schilderij De opstanding van Christus met schenker van de Vlaamse kunstenaar Michiel Coxcie weer aan de muur.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Experts

Onder de experts zullen aanwezig zijn: Klaus Welle, secretaris-generaal van het Europees Parlement, Pascal Lamy, voormalig directeur-generaal van de Wereldhandelsorganisatie en coördinator van het Jacques Delors Instituut en Philip McDonagh, directeur van het Centrum voor Religie, Menselijke Waarden en Internationale Betrekkingen aan de Dublin City University.

Waarden

De COMECE bestaat uit afgevaardigden van bisschoppenconferenties uit de 27 EU-lidstaten. Naast een betere onderlinge samenwerking wil de commissie de geestelijke waarden in Europa bevorderen door het uitwisselen van informatie, door studie en door contacten met de politiek, NGO’s en maatschappelijke organisaties.

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.