fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Geen twijfel over wonder Moeder Teresa’

KN Redactie 5 september 2018
image
Monica Besra in 2016 (Foto: CNS/Cindy Wooden)

Er is geen enkele reden te twijfelen aan het wonder op grond waarvan de heilige Moeder Teresa in 2003 is zaligverklaard.

Volgens mgr. Lobo is de destijds door medici onverklaarbaar geachte genezing, nu precies twintig jaar geleden, volledig gedocumenteerd. Critici beweren nu dat de genezing het gevolg kan zijn van de medische behandelingen die aan het wonder vooraf gingen.

Ongeneselijk

Bij de nu 52-jarige Indiase Monica Besra werd in 1997, het sterfjaar van Moeder Teresa (1910-1997), een kwaadaardige tumor aan de eierstokken ontdekt. Na tal van medische behandelingen werd zij door haar artsen als ongeneselijk opgegeven. In 1998 werd zij toen ze bijna stervende was door haar man bij de zusters van Moeder Teresa gebracht omdat hij niet meer voor haar kon zorgen.
Om haar te troosten legden de zusters op 5 september, Moeder Teresa’s eerste sterfdag, een reliek op haar onderbuik. Diezelfde avond troffen de zusters haar genezen aan.

Medisch onverklaarbaar

Bisschop Lobo spreekt beweringen tegen dat de genezing uiteindelijk toch het gevolg is geweest van de medische behandelingen die eraan vooraf zijn gegaan. “Deze vrouw heeft zes maanden geen voet meer op de grond gezet. Maar op 5 september tegen middernacht troffen de zusters haar lopend door haar kamer aan.” Niet lang daarna werd de genezing door een commissie van onafhankelijke medici als medisch onverklaarbaar betiteld.

Tevreden

De postulator heeft nog geregeld contact met Monica Besra, die nog net zo arm is als voorheen, maar is volgens Lobo tevreden. “Ze verwacht niet dat Moeder Teresa nog een wonder doet en haar ineens rijk maakt”, aldus de bisschop.
Wel is de vrouw, die voordien animist was, katholiek geworden. Zij beschouwt haar genezing als “werk van Gods hand op voorspraak van Moeder Teresa.”

‘Nog steeds wonderen’

Sinds de zalig- en heiligverklaring (2016) van Moeder Teresa blijven er meldingen komen van opmerkelijke gebedsverhoringen. “Nog altijd komen vele mensen naar haar graf en gaan in vrede naar huis, met God verzoend. Ze doet nog steeds wonderen.” (KN)