<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Godsdienstvrijheid wereldwijd verslechterd

KN Redactie 16 november 2016
image
Een Pakistaanse christin treurt om Sahil Pervez, een van de slachtoffers van de aanslag in Pakistan op 28 maart 2016 (Foto: AP)

De afgelopen twee jaar is de godsdienstvrijheid in de wereld verslechterd. Dat blijkt uit het rapport Vrijheid van Godsdienst in de Wereld van Kerk in Nood.

In één op de vijf landen wereldwijd werd tussen juni 2014 en juni 2016 een gewelddadige islamitische aanslag gepleegd.

Ergste schendingen

Tussen juni 2014 en juni 2016 is de godsdienstvrijheid in nagenoeg de helft van de 23 landen waar zich de ergste schendingen voordoen, verslechterd.

Zo zijn in Eritrea 85 Jehovagetuigen gevangengezet omdat ze weigerden wapens te dragen. Hier zitten minstens 3.000 christenen vast wegens hun geloofsovertuiging. In Pakistan kwamen bij een zelfmoordaanslag op Paaszondag 78 mensen om het leven.

Boko Haram

In zeven andere landen waren de problemen al zo ernstig dat het moeilijk nog slechter kon. Zoals in Syrië en Noord Korea. In Nigeria zijn 2,5 miljoen mensen ontheemd door het geweld van Boko Haram.

Opvallend is verder dat het rapport de gangbare opvatting ontkracht dat de schuld van vervolging meestal ligt bij de regering.

Hyperextremisme

In juni 2014 en juni 2016 zag Kerk in Nood de opkomst van een nieuw verschijnsel: islamitisch hyperextremisme. Dit had een vernietigend effect op de godsdienstvrijheid overal ter wereld.

Dit Islamitisch extremisme en hyperextremisme is een essentiële drijvende kracht geweest achter de plotse explosie van vluchtelingen. In 2015 is het aantal vluchtelingen met 5,8 miljoen gestegen naar een nieuw recordaantal van 65,3 miljoen mensen. (KN/KiN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.