<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Groot-Brittannië krijgt minister van Eenzaamheid

KN Redactie 14 februari 2018
image
Foto: Hernán Piñera CCBY Flickr

Groot-Brittannië heeft sinds kort een minister van Eenzaamheid.

“Voor té veel mensen is eenzaamheid de treurige werkelijkheid van het moderne leven”, zegt May in een persbericht van de Britse regering. Volgens officiële cijfers voelen “meer dan negen miljoen mensen zich altijd of vaak eenzaam” en “hebben 200.000 ouderen in meer dan een maand geen gesprek gehad met een vriend of familielid”.

Daarnaast meldt de Britse regering dat 85% van gehandicapten tussen de 18 en 34 jaar zich eenzaam voelt. Deskundigen beweren zelfs dat “eenzaamheid kan leiden tot de dood. Het is bewezen dat het slechter is voor de gezondheid dan het roken van 15 sigaretten per dag”, zo is te lezen in het persbericht.

Oorzaak eenzaamheidsepidemie

Volgens Michael Cook blijft het daar niet bij: eenzaamheid kan ook leiden tot hartklachten, dementie, depressie en paniekaanvallen. Ook zou eenzaamheid schadelijk zijn voor de economie. Cook schrijft voor het Australische MercatorNet, een website over vraagstukken omtrent menselijke waardigheid. Hij vraagt zich af of de maatregel van May het probleem echt zal verhelpen.

Het zal volgens hem alleen effect hebben als “de regering weet wat de oorzaak is van de zogenaamde eenzaamheidsepidemie”. “Steeds meer mensen leven alleen”, stelt Cook. “Het aantal mensen dat zelfmoord pleegt, lijkt toe te nemen” en sociale media dragen bij aan een “hyper-verbonden isolatie”.

Het verdwijnen van het gezin

De echte oorzaak van het probleem is het verdwijnen van het gezin, stelt Cook. “De twee sterkste sociale veranderingen van de laatste vijftig jaar zijn het toenemend aantal echtscheidingen en de afname van het aantal huwelijken. Gezinnen zijn gekrompen en versplinterd tot geïsoleerde fragmenten. Geen wonder dat sociale isolatie en eenzaamheid toenemen.”

Volgens Cook is het onmogelijk om een overheidsstrategie voor te stellen die eenzaamheid te lijf wil gaan, zonder een link te leggen met een plan van aanpak dat het gezin moet waarborgen. “Een overheidsbeleid dat het raadsel van eenzaamheid op wil lossen, zonder de banden van het kerngezin te verstevigen, is gedoemd te mislukken.”

Jo Cox

Tijdens de aankondiging op 17 januari, zei May dat de huidige minister van Sport en Maatschappij, Tracey Crouch, de nieuwe ministerpost op zich zal nemen. Ze zet daarmee het werk voort van politica Jo Cox, die in 2016 werd vermoord door een man met extreemrechtse sympathieën. Cox voerde campagne om het groeiende fenomeen van eenzaamheid een halt toe te roepen. (KN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.