<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
China

Heilig Jaar in China opent met ‘wonder van Zhengding’

KN Redactie 18 december 2015
image

Zondag verzamelden zich zo’n 10.000 gelovigen uit Zhengding, Lingshou, Beijing en Baoding buiten de kathedraal om de opening van het Heilig Jaar en het openen van de Heilige Deur te vieren.

Ondergrondse bisschop

Het ‘wonder’ is dat de politie die altijd voor het kerkgebouw aanwezig is, niets deed om het evenement te verstoren en niemand arresteerde. Wellicht een nog groter wonder was het feit dat de liturgie, die duurde van 8.30 tot 12.30 uur, gevierd werd door een ondergrondse bisschop.

Huisarrest

Mgr. Julius Jia Zhigou, die niet erkend wordt door de overhead, heeft al jaren huisarrest omdat hij weigert zich aan te sluiten bij de Chinese Patriottische Katholieke Vereniging, een communistische instelling, en trouw blijft aan de paus.

Indoctrinatieklassen

Mgr. Jia Zhigou woont dichtbij de kathedraal van Zhengding en wordt dag en nacht in de gaten gehouden. Hij wordt regelmatig voor een week of twee meegenomen “op vakantie” – dat wil zeggen indoctrinatieklassen – om hem te overtuigen toch tot de staatskerk over te gaan.

Agenten in burger

Desondanks is het “verbazend”, aldus een non, “dat zoveel mensen zo lang bijeen konden komen zonder dat er iemand werd gearresteerd. Het is waarschijnlijk dat er zich agenten in burger onder de menigte bevonden, maar er is niets gebeurd.” (KN/Asianews)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.