fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Heiligverklaring Romero in El Salvador?

KN Redactie 24 april 2018
image
(Foto: CNS photo/Rodigro Sura, EPA)

De aartsbisschop van San Salvador probeert paus Franciscus ertoe te bewegen de heiligverklaring van aartsbisschop Oscar Romero in zijn land te laten plaatsvinden.

Langverwacht pausbezoek

Een voorstel daartoe werd zondag gedaan in een commentaar in het weekblad Orientacion van het aartsbisdom San Salvador. Omdat de paus toch al in Midden-Amerika is voor de WJD is het logisch “dat hij ook naar ons land komt voor het langverwachte pausbezoek en om de plechtige heiligverklaring van de zalige Oscar Romero te verrichten.”

Hernieuwde poging

Het commentaar lijkt een hernieuwde poging van het aartsbisdom om de canonisatie van de eerste Salvadoraanse heilige op eigen bodem te laten plaatsvinden. Normaal vinden heiligverklaringen in Rome plaats.
Eerder stuurde aartsbisschop José Escobar Alas een brief aan de paus waarin hij erop wees dat de vele armen in zijn land niet aan de plechtigheid kunnen deelnemen als die in Rome plaatsvindt.

Bevriend met Paulus VI

Tegelijkertijd wijst hetzelfde commentaar erop dat Romero, Rome, waar hij studeerde, als zijn “wieg” beschouwde. Uit zijn dagboek blijkt een diepe genegenheid voor paus Paulus VI, met wie hij als met een vriend veel heeft gesproken. Vanwege hun vriendschap wordt gespeculeerd dat zij tegelijkertijd in Rome zullen worden heiligverklaard. (KN/CNS)