<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
China

‘Hillary Clinton zit fout met betrekking tot China’

KN Redactie 27 oktober 2016
image
Foto: Espada842 ccby flickr.com

De bewering dat in China geen gedwongen abortussen meer plaatsvinden is volstrekt onjuist.

Verleden tijd

Tijdens het laatste debat met haar rivaal Donald Trump zei Clinton: “Ik ben in landen geweest waar regeringen ofwel vrouwen tot abortus dwongen zoals zij dat deden in China of vrouwen dwongen kinderen te krijgen zoals in Roemenië.”

Onjuist

Volgens Mosher, die destijds de geweldadige door de overheid opgelegde abortuspraktijk in China aan het licht bracht, is die bewering onjuist.

Staatsplanning

“Ondanks dat China opgeschoven is van een één-kindpolitiek naar een twee-kinderenbeleid worden paren nog steeds tot abortus gedwongen, ook eerstelingen, wanneer die buiten de staatsplanning zijn verwekt”, aldus Mosher.

Basisprincipe blijft

“Ongeacht of partijbonzen Chinese paren toestaan één, twee of zelfs drie kinderen te krijgen, blijft het basisprincipe van ‘geplande geboorten’ hetzelfde en dat zal waarschijnlijk niet veranderen.”

Geplande geboorten

In China bepaalt de staat en niet de Chinezen zelf uit hoeveel kinderen er jaarlijks worden geboren, stelt Mosher. Het beleid van de ‘geplande geboorten’, Jihua Shengyu in het Chinees, was een bedenksel van Mao Tse Toeng en dateert uit de jaren vijftig. De ‘Grote Roerganger’ besloot toen niet alleen de productie via vijfjarenplannen te plannen, maar ook de menselijke reproductie.

Dwangmiddelen

Volgens Mosher zal de nieuwe twee-kinderenpolitiek met dezelfde dwangmiddelen worden uitgevoerd als het een-kindbeleid meer dan dertig jaar is opgelegd. Jonge vrouwen die zwanger zijn van ‘illegale’ kinderen worden nog steeds beboet, gevangen gezet en gedwongen abortus te ondergaan.

Geen risico’s nemen

In een recente oproep om twee kinderen te krijgen, gericht tot de jongere generaties van de communistische partij worden deze gewaarschuwd “geen risico’s” te nemen en er gehoor aan te geven.

Vergunning nodig

Volgens Reggie Littlejohn, hoofd van Women’s Rights Without Frontiers, vinden nog steeds gedwongen abortussen plaats in China ondanks het nieuwe twee-kinderenbeleid.
“Echtparen hebben nog steeds een vergunning nodig voor zowel het eerste als het tweede kind. Anders worden ze tot abortus gedwongen.”

BBC-documentaire

Een BBC-documentaire van afgelopen augustus liet zien dat echtparen die een derde kind verwachten tot abortus gedwongen kunnen worden, tot en met de negende maand van de zwangerschap.

Staat controleert cyclus

Volgens Bill Donohue van de Catholic League zal de Chinese overheid gewoon doorgaan met “het controleren van de menstruatiecyclus van vrouwen en het beboeten en straffen van overtreders”. (KN/PRI)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.