<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Hooggerechtshof VS stuurt zaak van zusters vs. regering naar lagere rechter terug

KN Redactie 18 mei 2016
image
Enkele Kleine Zusters van de Armen tijdens een March for Life eerder dit jaar. De zusters zijn actief in de zorg voor arme ouderen. (Foto: AP)

Het Amerikaans Hooggerechtshof heeft maandag unaniem besloten de zaak van de Kleine Zusters van de Armen over het zorgmandaat van de regering Obama terug te verwijzen naar lagere rechtbanken.

Een aantal religieuze organisaties, waaronder de zusters en het aartsbisdom Washington, hadden de federale overheid aangeklaagd. In hun ogen worden ze, onder dreiging van zware boetes, gedwongen tegen hun gewetens te handelen.

Contraceptiva en sterilisatie

Het draait om de verplichting personeel zorgverzekeringen aan te bieden die ook contraceptiva, sterilisatie en middelen met een abortieve werking dekken. De uitzonderingsmogelijkheden die de regering biedt, zijn volgens de klagende partijen niet voldoende.

‘Poortwachters’ dekking anticonceptiva

De overheid bood de bezwaar makende partijen een “accommodatie” aan. Die komt erop neer dat zij bij de regering bezwaar aantekenen, die vervolgens de verzekeraar in kwestie opdraagt de verplichte dekkingen gratis aan te bieden.

De Kleine Zusters echter zijn van mening dat zij op deze manier nog altijd hun geweten moeten schenden, omdat ze dan “poortwachters” zouden worden voor de dekking van anticonceptiva. Ook blijft die deel uitmaken van de verzekering, waardoor ze er uiteindelijk toch voor zouden betalen.

Oplossing mogelijk?

Onlangs vroeg het Hooggerechtshof beide partijen te kijken of er een oplossing mogelijk was waarbij zowel het aanbieden van de contraceptiva, als de gewetensbescherming gegarandeerd zou zijn.

Nu beide partijen hebben aangegeven dat dit haalbaar zou zijn – de zusters kwamen met een voorstel – verwijst het Hof de zaak terug naar verschillende lagere rechtbanken.

‘Belangrijke overwinning’

Advocaat Mark Rienzi sprak van “een belangrijke overwinning voor de Kleine Zusters. Het Hof heeft erkend dat de regering haar positie heeft veranderd”. Hij noemt het “cruciaal” dat de rechters “de regering unaniem opdroegen deze boetes niet op te leggen”. (CNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.