fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Houellebecq: Opmerkelijke herleving katholieke Kerk Frankrijk

KN Redactie 24 oktober 2017
image
De Manif pour Tous-demonstraties hebben volgens Houellebecq katholieken het besef van hun kracht teruggegeven. (Foto: AP)

De Franse bestsellerauteur Michel Houellebecq ziet een opmerkelijke herleving van de katholieke Kerk in zijn land.

Naast een versterking van de islam zegt hij een “opmerkelijke terugkeer van het katholicisme” te zien.

Vooral charismatici

Die beweging doet zich vooral voor bij “de zogenaamde charismatici”, die hun vieringen “in happenings, in gevoelsuitbarstingen veranderen zoals ook pinksterchristenen en evangelicalen dat doen”. Houellebecq kan het fenomeen zelf niet helemaal vatten, maar beschouwt het veel minder als een reactionair verschijnsel zoals veelal wordt beweerd.

Geloof in eigen kracht

De demonstraties ‘Manif pour tous’ tegen het ‘homohuwelijk’ en het daaraan verbonden adoptierecht, Houellebecq spreekt van “massamobilisatie”, zijn de katholieken in Frankrijk zich opnieuw bewust van hun kracht. Een verborgen stroming is plotseling weer “in het daglicht” getreden.

Staatsgodsdienst

Volgens de schrijver van het geruchtmakende boek Soumission (onderwerping) zou de integratie van moslims “heel veel beter gaan” als “het katholicisme staatsgodsdienst was”. Het zou hen veel makkelijker vallen met een tweede plaats genoegen te nemen in een katholieke staat, aldus Houellebecq. Moslims hebben veel meer moeite met een seculiere en laïcistische staat omdat zij godsdienstvrijheid eerder zien als een instrument van godsdienstbestrijding.
Religie heeft volgens de schrijver een sleutelfunctie in de samenleving, bevordert samenhang en stimuleert gemeenschapsvorming. (KN/KNA)