<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Indrukwekkende’ Nederlandse viering in Sint Pieter

KN Redactie 15 november 2016
image
Paus Franciscus tijdens diens toespraak tot de Nederlandse pelgrims. (Foto: Astrid Bakker)

“Indrukwekkend”, zo ervoer een groot deel van de Nederlandse pelgrims de speciale Mis dinsdagmorgen in de Sint-Pieter.

“De paus richtte niet alleen het woord tot de pelgrims, maar nam ook uitgebreid de tijd om mensen te begroeten”, vertelt woordvoerder Roland Enthoven van het aartsbisdom Utrecht via de telefoon aan Katholiek Nieuwsblad.

Neomistenzegen

De paus ontving de zogeheten ‘neomistenzegen’ van de in mei priestergewijde Gideon van Meeteren.“ Toen de paus de bisschoppen begroette stond hij daar vlakbij en vroeg of hij de paus de zegen mocht geven”, aldus Enthoven.

Nadruk op biecht

In zijn toespraak benadrukte de paus de biecht en vroeg de mensen barmhartigheid te blijven beoefenen. “De mensen waren er allemaal erg vol van.”

‘Weg van Barmhartigheid’

De Nederlanders hadden een uitgebreid programma, dat ’s morgens om 8 uur begon met de speciale ‘Weg van Barmhartigheid’ vanaf de Engelenburcht naar de Sint Pieter die groepsgewijs al biddend werd afgelegd. Daar gingen ze door de Heilige Deur die komende zondag, op het Hoogfeest van Christus Koning, plechtig zal worden gesloten.

Levend houden

Bij de pelgrimsmis in de Sint Pieter waren naast de bisschoppen ook vele priesters aanwezig. In zijn preek ging kardinaal Eijk in op het logo van het Jaar van Barmhartigheid. “De kardinaal riep op het Jaar van Barmhartigheid niet te vergeten als het voorbij is. Hou iets van de materialen vast om het levend te houden.”

Glas-in-loodraam

Hij verwees naar een parochiehuis in Hooglanderveen dat hij pas heeft geopend waar het logo in een glas-in-loodraam is verwerkt. “Hij gaf het mee als een voorbeeld om het herinnering te houden. Het is te belangrijk om het na dit jaar te laten wegebben”, aldus Roland Enthoven.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.