fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Inwijding Drievuldigheidskathedraal Parijs uitgesteld

KN Redactie 14 oktober 2016
image
De nieuwe Russisch-orthodoxe Drievuldigheidskathedraal in hartje Parijs. (foto: Jean-Pierre Dalbéra, CCBY)

De inwijding van de nieuwe orthodoxe Drievuldigheidskathedraal in Parijs is uitgesteld vanwege de afzegging van president Poetin.

Zoals deze week bekend werd, gaat diens geplande bezoek op 19 oktober aan Frankrijk niet door. Reden zijn de toenemende spanningen tussen Rusland en Frankrijk over het conflict in Syrië.

Moskee

Het kerkgebouw maakt deel uit van een nieuw cultureel-religieus centrum aan de Seine. Inmiddels beheersen de gouden koepels van het Centre spirituel et culturel orthodoxe russe al de Quai Branly, dichtbij de Eiffeltoren. Moskou gaf honderd miljoen euro uit aan het project. Het ontwerp voor de kerk is van de Parijse architect Jean-Michel Wilmotte. De prestigieuze locatie is verkregen dankzij materiële en diplomatieke ondersteuning door Moskou. Daarbij werd onder meer Saoedi-Arabië, dat er een moskee wilde bouwen, de loef afgestoken.

Constantinopel

Parijs beschikt al over Russisch-orthodoxe kerken, zoals de bekende Alexander-Nevsky-kathedraal. Deze vallen doorgaans niet onder het patriarchaat van Moskou, maar onder dat van de oecumenisch patriarch van Constantinopel. Dit is het gevolg van de Russische Revolutie. Na de communistische staatsgreep van oktober 1917 besloten veel Russische ballingen zich voortaan onder Constantinopel te stellen.