<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

IS rukt op naar Kabul

KN Redactie 8 januari 2018
image
Het aantal aanslagen in Afghanistan in naam van IS neemt toe. (Foto: AP)

Na de grote nederlagen in Syrië en Irak, heeft Islamitische Staat (IS) de blik gericht op Afghanistan, Pakistan en Kashmir.

Gezien de militaire nederlaag “kunnen we spreken van de liquidatie van IS in de vorm zoals die van 2014 tot 2016 heeft bestaan”, aldus Serenko, die verbonden is aan het Studiecentrum voor het Moderne Afghanistan in Kabul.
In een interview met Fergana News waarschuwt hij dat die liquidatie niet geldt voor IS “als politiek project”, meldt AsiaNews.

Surrogaatkalifaat

“IS zal proberen in Afghanistan een surrogaatkalifaat op te zetten ter vervanging van het kalifaat dat ze in Syrië en Irak hebben verloren. Daarbij vertrouwen ze op twee unieke bronnen: de hoge inkomsten van de drugshandel en de lokale jeugd.

Jonge bevolking

“Driekwart van de Afghaanse bevolking is jonger dan dertig”, aldus Serenko. “Volgens conservatieve schattingen halen terreurorganisaties in Afghanistan jaarlijks meer dan 160 miljoen euro uit de heroïnehandel.”

Eenmansacties

Volgens de expert gaat de gevaarlijkste terreurdreiging uit van zogenoemde ‘lone wolfs’ die, geïnspireerd door IS-propaganda, eenmansacties ondernemen. Die hebben een grotere politieke impact dan gedacht. Door de aandacht te richten op aanhangers in Rusland, de VS en EU hoopt IS deze landen te dwingen de aandacht voor eigen veiligheid voorop te stellen.

Aantrekkelijk

IS is “meer dan een bende gewone criminelen of een militante religieuze sekte”. Zij slaagt erin op een levendige manier voortdurend in het bewustzijn te blijven en is zo heel aantrekkelijk voor jonge mensen.

Ineffectief

Om deze vorm van propaganda te verslaan is er een nieuwe benadering nodig die rekening houdt met het “culturerele aspect” en die niet uitsluitend gebaseerd is op de argumenten en instellingen van de oude ‘gematigde islam’, omdat die ineffectief is gebleken.

Waanidee

“De hoop dat grijze en respectabele imams, die niet eens weten hoe je een computer aanzet, de postmoderne subcultuur van IS kunnen beheersen met zijn digitale techniek en nieuwe communicatiemiddelen is als aids behandelen met aspirine”, aldus Serenko. (KN/AN)