<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Israël: kerk van de Gedaanteverandering beschadigd

KN Redactie 28 oktober 2016
image
De kerk van de Gedaanteverandering op de Berg Tabor. (Foto: Wikipedia.org - CCBY grauesel)

De basiliek van de Gedaanteverandering op de Berg Tabor in Israël is afgelopen weekeinde doelwit geworden van vandalen.

De politie is een onderzoek gestart. Onbekenden braken in de nacht van 23 op 24 oktober in in de kerk. Ze braken het tabernakel open waarbij geconsacreerde hosties op de grond belandden. Er zijn kelken gestolen, iconen beschadigd en de inhoud van een offerblok is ontvreemd, meldt AsiaNews.

Bronzen Mariabeeld

Ook deden ze een poging een bronzen Mariabeeld te ontvreemden, zegt hulpbisschop Giacinto-Boulos Marcuzzo, vicaris van het patriarchaat van Jeruzalem.

“Maar het is te zwaar en ze hebben het bijna meteen achtergelaten. Enkele vrijwilligers hebben het in de tuin gevonden en terug op zijn oorspronkelijke plaats gezet.”

‘Akte van eerherstel’

In een kapel links van het hoofdaltaar zijn verder sporen van brandstichting gevonden, voegde mgr. Marcuzzo toe. Ook zei hij: “We hebben al een klein gebed van eerherstel verricht, met een nieuwe akte van toewijding. Een officiële akte van eerherstel zal in de komende weken gehouden worden.”

Geen band met sektarische aanvallen

Er wordt, schrijft AsiaNews, op dit moment van uitgegaan dat het om ‘gewone’ criminaliteit gaat, zonder band met eerdere sektarische aanvallen. In de afgelopen jaren zijn zowel christelijke als islamitische gebedsplaatsen slachtoffer geworden van aanvallen door Joodse extremisten. Daaronder waren onder meer het Cenakel en de basiliek van Nazareth.

‘Bron van pijn en verdriet’

Mgr. Marcuzzo noemde het zien van de schade in de kerk “echt een bron van pijn en verdriet”. (AsiaNews)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.