fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Italiaans klooster herleeft dankzij nieuwe roepingen

KN Redactie 12 mei 2018
image
Zuster Maria Vittoria della Croce ontving eind april haar habijt (Screenshot: Youtube.com/teleregione)

Het benedictinessenklooster in de Zuid-Italiaanse stad Barletta stond op het punt gesloten te worden. Al sinds de jaren veertig waren er geen nieuwe zusters meer bijgekomen.

Toen ontving de 27-jarige zuster Maria Vittoria della Croce, geboren als Carmen D’Agostino, haar habijt. 

Komst jonge zusters

“In het klooster van San Ruggero woonden nog maar een paar oude zusters”, zo vertelt Riccardo Losappio, hoofd communicatie van het aartsbisdom Trani-Barletta-Bisceglie in gesprek met ACI Prensa. “Maar drie jaar geleden werd het nieuw leven ingeblazen dankzij de komst van verschillende jonge zusters.”

De jongere zusters, inclusief de huidige moeder-overste, kwamen over vanuit het benedictinessenklooster in Sant’Angelo in Pontano, een stadje in de Italiaanse regio de Marken. De komst van de jongere garde had nieuwe roepingen tot gevolg.

Veel ‘likes’ op Facebook

Met de plechtige inkleding van zuster Maria Vittoria della Croce bestaat de kloostergemeenschap van San Ruggero nu uit zes zusters die hun plechtige geloften hebben afgelegd, vier die hun tijdelijke geloften hebben afgelegd, twee novicen en een postulante.

De foto’s van de plechtige inkleding van de zuster op 27 april werden op de facebookpagina van het aartsbisdom gedeeld en bereikten tot nu toe meer dan twee miljoen mensen, werden ruim 12.000 keer gedeeld en kregen bijna 4000 likes.

Weg naar heiligheid

Tijdens de plechtigheid wenste aartsbisschop D’Ascenzo de nieuwe zuster toe dat “de grote schoonheid van de aanwezigheid van Jezus steeds meer in jou tot bloei mag komen en dat je die als getuige aan de buitenwereld mag verkondigen door de relatie met de Kerk en met je gemeenschap”.

“Ik hoop dat jouw weg naar heiligheid gezegend mag zijn en dat je als getuige van de Kerk en met je zusters steeds mooier mag worden.”

‘De Heer heeft altijd voorzien’

In het blad van het aartsbisdom vertelde zuster Maria Vittoria della Croce over haar geloofsweg. In 1991 geboren in de Zuid-Italiaanse stad Melfi, groeide ze op in een gelovig katholiek gezin en maakte ze deel uit van de Neocatechumenale Weg.

“Toen ik 15 was, ging mijn moeder naar de hemel, na een lang ziekbed dat ze doorstond dankzij haar geloof. Dat was niet gemakkelijk voor me, maar ik kan getuigen dat de Heer altijd voorzien heeft voor mij en mijn familie”, zo vertelt de jonge zuster.

“Als ik aan mijn moeder dacht, keek ik naar de hemel, naar het paradijs. Meer dan dat ik een keuze heb gemaakt, heeft Hij mij uitgekozen: tijdens een jongerenbijeenkomst, en daarna ook door anderen, heb ik de liefde van Christus aan het kruis mogen ervaren.”

‘De hemel is voor me geopend’

“Ik heb die liefde, deze oproep om te vechten voor het koninkrijk der hemelen simpelweg geaccepteerd”, vertelt ze verder. “En met behulp van de Kerk heb ik deze roeping onderscheiden en ben ik het klooster ingegaan.”

Voor zuster Maria Vittoria della Croce heeft haar roeping “de hemel voor me geopend”. Ze weet zeker dat “God van me houdt zoals ik ben, en dat ik voor Hem een kostbare parel ben”. (KN/CNA)