fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Wij bisschoppen moeten betrokken, maar ook gepassioneerd zijn’

KN Redactie 30 juni 2018
image
Mgr. Nunzio Galantino geldt als een van de belangrijkste figuren van de Italiaanse Kerk (Foto: CNS)

“Bespreken hoe we de menselijke mobiliteit in Europese context gaan organiseren is een eerste en noodzakelijke stap, want Italië kan dat niet alleen. Maar we moeten ook de moed hebben om nieuwe wegen te bewandelen.”Dat zegt mgr. Nunzio Galantino in gesprek met Katholiek Nieuwsblad.

Galantino, een van de belangrijkste figuren van de Italiaanse Kerk, spreekt met KN over de rol van de Italiaanse bisschoppen vervullen in de publieke opinie en in de Italiaanse politiek. De Italiaanse bisschop is al jaren bevriend met paus Franciscus en werd in 2014 door de paus weggeplukt uit het kleine bisdom Cassano allo Jonio in Zuid-Italië om een belangrijke positie te gaan bekleden binnen de bisschoppenconferentie.

Moreel kompas

“Det Kerk wordt in Italië weliswaar nog altijd beschouwd als een belangrijk moreel kompas, maar wat haar invloed op het vlak van bijvoorbeeld ethische thema’s betreft, is het een heel ander verhaal. Rond die kwesties is er niet altijd volledige openheid zodra de paus en de bisschoppen wijzen op de leer van de Kerk”, aldus de bisschop. “Wij bisschoppen moeten betrokken, maar ook gepassioneerd zijn.” 

Migrantencrisis

Galantino gaat ook in op de actuele vluchtelingencrisis. “Bespreken hoe we de menselijke mobiliteit in Europese context gaan organiseren is een eerste en noodzakelijke stap, want Italië kan dat niet alleen. Maar we moeten ook de moed hebben om nieuwe wegen te bewandelen. De Italiaanse bisschoppenconferentie werkt bijvoorbeeld samen met de gemeenschap van Sant’Egidio bij het realiseren van humanitaire corridors. Het lijkt me dat die een belangrijke oplossing zijn, vooral omdat alles binnen wettelijke kaders geregeld wordt.”

Nieuwe functie

Galantino was tot 26 juni secretaris-generaal van de Italiaanse bisschoppenconferentie, en kreeg met ingang van dinsdag een nieuwe functie binnen het Vaticaan. Als Voorzitter van de Administratie van het Patrimonium van de Heilige Stoel is de bisschop verantwoordelijk voor het beheer van de bezittingen van de Heilige Stoel.

>>Lees het volledige artikel in het KN via KNDigitaal