<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Jacques Hamel slachtoffer van blunder veiligheidsdienst?

KN Redactie 5 januari 2018
image
De vermoorde parochiepriester Jacques Hamel. (Foto: AP)

De Franse veiligheidsdienst zou geweten hebben van de voorgenomen aanslag waarbij in juli 2016 de bejaarde priester Jacques Hamel werd vermoord.

Een agent van de inlichtingendienst van de Prefectuur Parijs (DRPP) zou kort voor de dodelijke aanslag in de kerk van Saint-Etienne-du-Rouvray informatie hebben opgevangen van een van de daders. Hij zou daar zelfs rapport van hebben gemaakt, aldus Mediapart.
Door een combinatie van gebrek aan samenwerking, lange procedures en vakantieperikelen raakte de melding ondergesneeuwd en bereikte nooit de centrale inlichtingendienst DGSI.

Paniek

Volgens een DRPP-medewerker zijn de procedures dermate omslachtig dat de informatie nooit meer op tijd verwerkt had kunnen zijn. Op de dag van de aanslag brak er paniek uit toen werd ontdekt dat een functionaris nagelaten had de zaak door te geven. Volgens de onderzoeksjournalisten heeft de DRPP vervolgens de data gewijzigd zodat de blunder verhuld zou blijven.

Geen gebleken urgentie

De veiligheidsdienst heeft dat volgens het katholieke Famillechretien tegengesproken. Wel is bevestigd dat er een aantekening was over Adel Kermiche, een van de twee aanslagplegers, maar dat die geen informatie bevatte dat er een aanslag op handen was en evenmin waar. Omdat uit de gegevens geen urgentie bleek, werden de gebruikelijke procedures gestart, aldus een reactie van de DRPP.

Daders doodgeschoten

Op 26 juli werd de oude priester tijdens de viering van de Eucharistie door twee islamisten overvallen en de keel afgesneden. Een van de aanwezige gelovigen raakte ernstig gewond. Beide moordenaars werd door de politie doodgeschoten.

Hitlist

Kort na de aanslag werd bekend dat de kerk op een lijst van mogelijke doelwitten stond van een terreurverdachte die een jaar eerder was aangehouden. Maar of daar enig verband mee bestaat met de nieuwe gegevens is niet duidelijk. (KN/FC)