<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Jezuïetengeneraal: ‘We weten niet wat Jezus heeft gezegd’

KN Redactie 23 februari 2017
image
Pater Arturo Abascal tijdens een recente ontmoeting met paus Franciscus. (Foto: AP)

Omdat Jezus’ woorden niet met een recorder zijn opgenomen weten we niet precies wat hij gezegd en hoe hij het bedoeld heeft.

In het interview wordt jezuïetengeneraal om een reactie gevraagd op een uitspraak van kardinaal Gerhard Müller dat zelfs de paus of een concilie niet kunnen tornen aan de woorden van Jezus over de onontbindbaarheid van het huwelijk.

In context zien

“Dus dan zou er veel reflectie nodig zijn op wat Jezus echt gezegd heeft. Destijds had niemand een recorder om zijn woorden vast te leggen. Het is bekend dat de woorden van Jezus gecontextualiseerd moeten worden, zij zijn uitgedrukt in een taal, in een specifieke setting, zij zijn gericht tot een bepaald iemand”, aldus Abascal.

Mensenwerk

Op de vraag of de waarde van Jezus’ woorden daarmee niet worden gerelativeerd antwoord hij: “De afgelopen eeuw is er in de Kerk een grote bloei geweest van onderzoeken die proberen te begrijpen wat Jezus precies bedoelde te zeggen… Dat is geen relativisme, maar bevestigt dat het woord relatief is. Het evangelie is geschreven door mensen, het is aanvaard door de Kerk die gevormd wordt door menselijke personen… Dus het is waar dat niemand het woord van Jezus kan veranderen, maar men moet weten wat het was!”

Bindend

De woorden van Jezus moeten worden “onderscheiden”, stelt Abascal. Het woord blijft bindend, maar als “resultaat van onderscheiding”.
De jezuïetengeneraal weerspreekt dat daarmee het woord van Jezus in twijfel wordt gebracht. “Niet het woord van Jezus, maar het woord van Jezus zoals wij dat hebben geïnterpreteerd. Onderscheiding selecteert niet uit verschillende hypotheses maar luistert naar de Heilige Geest die, zoals Jezus heeft beloofd, ons helpt de tekenen van Gods aanwezigheid in de menselijke geschiedenis te begrijpen.”

Niet lichtzinnig

“Paus Franciscus onderscheidt door St.-Ignatius te volgen net als de hele sociëteit van Jezus: men moet de wil van God zoeken en vinden, zei Ignatius. Het is geen lichtzinnige zoektocht. Onderscheiding leidt tot een beslissing: men moet niet alleen evalueren, maar beslissen.”
Die beslissing komt toe aan het primaat van het persoonlijk geweten, aldus de jezuïetengeneraal.

Blijvend in ontwikkeling

Hij wijst erop dat de Kerk zich in de loop der eeuwen ontwikkeld heeft “het is niet in beton gestort”. “Zij is geboren, zij heeft geleerd, zij is veranderd. Daarom worden oecumenische concilies gehouden. Om ontwikkelingen in de leer in beeld te krijgen. Ik hou niet erg van het woord leer, dat het beeld met zich meebrengt van de hardheid van steen. De menselijke werkelijkheid is veel meer genuanceerd. Het is nooit zwart of wit, het is in continue ontwikkeling.” (KN/CWN/LS)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.