<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Jongeren aartsbisdom Utrecht bereiden zich voor op Wereldjongerendagen Krakau

KN Redactie 26 juni 2016
image
Een deel van de jongeren die met het aartsbisdom Utrecht deze zomer meegaat naar de Wereldjongerendagen in het Poolse Krakau. (Foto: KN - Pascal Beukers)

85 jongeren hebben zich dit weekend in het Noord-Brabantse Helvoirt voorbereid op de reis van het aartsbisdom Utrecht naar de Wereldjongerendagen (WJD), die van 25 juli tot 1 augustus in het Poolse Krakau plaatsvinden.

In totaal gaan er vanuit het aartsbisdom Utrecht ruim honderd jongeren mee naar het Poolse Krakau.

Paus Johannes Paulus II

Het voorbereidingsweekend vond plaats in Bezinningscentrum Emmaus in Helvoirt en stond in het teken van het thema van de WJD-reis van het aartsbisdom Utrecht: ‘Ontmoet papa Wojtyla’.

Het thema verwijst naar de uit Polen afkomstige heilige Paus Johannes Paulus II (1920-2005), wiens burgerlijke naam Karol Józef Wojtyła was.

‘Delen en beleven’

Het voorbereidingsweekend begon op vrijdagavond met kennismakingsspelletjes en de indeling van de jongeren in deelgroepen.

“Het is goed dat de jongeren elkaar en de leiding hier alvast leren kennen, zodat ze straks op de WJD beter hun ervaringen kunnen delen en beleven”, zegt vicaris Hans Pauw (47), priester van het aartsbisdom Utrecht en verantwoordelijk voor het jeugd- en jongerenwerk binnen het aartsbisdom.

De openingsavond werd afgesloten met gezellige spelletjesavond.

Krakau

De zaterdag begon voor de deelnemers om half acht met een heilige Mis.
Aansluitend aan het ontbijt gaf vicaris Pauw een inleiding over het thema van de WJD-reis van het aartsbisdom Utrecht: ‘Ontmoet papa Wojtyla’.

Dit thema is gekozen, omdat hierin verschillende zaken samenkomen, legt vicaris Pauw uit.

“We gaan naar Krakau. Dat is de stad waar Wojtyla aartsbisschop is geweest. Als aartsbisschop van Krakau heeft hij destijds opnieuw het onderzoek naar zuster Faustina (van de Goddelijke Barmhartigheid) laten instellen. In Krakau is het Heiligdom van de Goddelijke Barmhartigheid en paus Franciscus heeft dit jaar uitgeroepen tot Heilig Jaar van de Barmhartigheid. Daarnaast is de heilige paus Johannes Paulus II de stichter, de ‘vader’, van de WJD”, aldus vicaris Pauw.

Poolse les

Verder stonden zaterdag diverse workshops op het programma.

“Er was een teambuildingsworkshop, een workshop waarin jongeren informatie kregen over de WJD-reis en het programma, en er was een workshop waarin we wat Poolse woorden en zinnen hebben geleerd. Handig om straks toch wat te kunnen communiceren met de bevolking daar”, zegt vicaris Pauw.

Auschwitz

Ook hebben de jongeren een inleiding gehad over voormalig concentratiekamp Auschwitz van Rik Mets van de Katholieke Raad voor Kerk en Jodendom.

Evenals andere reizen naar de WJD in het Poolse Krakau zal ook de reis van het aartsbisdom Utrecht voormalig concentratiekamp Auschwitz bezoeken.

“Ook is er wat verteld over paus Johannes Paulus II in het kader van de verhouding tussen Joden en christenen”, zegt vicaris Pauw.

Biecht

Op zaterdagavond was er aanbidding en biechtgelegenheid in de kapel van Bezinningscentrum Emmaus.

Van het sacrament van boete en verzoening, zoals de biecht ook wel heet, legt vicaris Pauw uit, is veel gebruik gemaakt. “Ik heb twee uur biechtgehoord. Je merkt dat dit sacrament wordt herontdekt en dat het jongeren een nieuwe impuls geeft voor hun groei in het geloof.”

Wadowice

Het voorbereidingsweekend werd zondag afgesloten met het opruimen en schoonmaken van de kamers, een deelgroepmoment, de heilige Mis, en een warme maaltijd.

De reis van het aartsbisdom Utrecht naar de WJD in Krakau zal onder meer gaan via Wadowice, de geboorteplaats van de heilige Johannes Paulus II en het Poolse bisdom Opole, waar het voorprogramma plaatsvindt.

Vanuit Nederland gaan in totaal negenhonderd jongeren deze zomer naar de WJD in het Poolse Krakau. (KN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.