<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Joodse vrouw geeft Palestijns jongetje de borst

KN Redactie 9 juni 2017
image
Foto: Hadassah Ein Kerem Medical Center Jerusalem

Een Israëlische verpleegster heeft een Palestijnse baby, wiens moeder zwaargewond was, borstvoeding gegeven.

Wanhopig

Toen de Joodse verpleegster Ola Ostrowski-Zak begin juni aan haar nachtdienst in een ziekenhuis in Jeruzalem begon werd zij staande gehouden door wanhopige Palestijnse vrouwen. ’s Morgens was hun negen maanden oude neefje Yamen met zijn ouders binnengebracht na een ernstig ongeluk. De vader overleefde het niet en zijn moeder raakte zwaar gewond. Het jongetje zelf kwam er met enkele schrammen en builen van af.

Huilend van de honger

Het jochie huilde al zeven uur aan een stuk van de honger, maar weigerde flesvoeding. Hij is alleen borstvoeding gewend. Zijn tantes klampten de verpleegster aan of zij iemand wist die Yamen borstvoeding kon geven. Ostrowski-Zak aarzelde geen moment, nam het jongetje over en gaf hem zelf de borst.

Trieste veronderstelling

De Palestijnse vrouwen waren verbijsterd dat een Joodse vrouw zoiets zou doen. “Ik was erg emotioneel vanwege deze trieste veronderstelling”, vertelde de verpleegster later. “Ik weet dat iedere Joodse moeder hetzelfde zou hebben gedaan.”
“Het voelde bijna net als het voeden van mijn eigen zoon Ayam.”

Enorme respons

Na afloop van haar dienst deed ze een oproep op Facebook voor vrijwilligsters om het halfweesje borstvoeding te geven. Ze kreeg niet alleen duizenden likes, maar er boden zich zelfs moeders aan die bereid waren meer dan honderd kilometer te rijden om het jochie te voeden. (KN/Aleteia)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.