fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Kardinaal Barbarin belooft opnieuw medewerking aan onderzoek afhandeling misbruikklachten

KN Redactie 6 april 2016
image
Kardinaal Philippe Barbarin (Foto: AP)

De Franse kardinaal Philippe Barbarin heeft zijn belofte herhaald mee te zullen werken aan een onderzoek naar de manier waarop hij klachten over seksueel misbruik door priesters heeft afgehandeld.

De kardinaal deed dit na een politie-inval in zijn kantoor. De politie was op zoek naar documenten die licht zouden kunnen werpen op de zaak van priester Bernard Preynat.

‘Volledige transparantie’

Volgens kerkelijke medewerkers “werd het aartsbisdom Lyon gedwongen voorwerpen af te geven die de justitiële autoriteiten zochten”.

In een officiële verklaring werd er echter op gehint dat de inval onnodig was, aangezien de kardinaal “volledige transparantie” had beloofd voor het juridisch proces.

Op de hoogte

Kardinaal Barbarin heeft toegegeven dat hij op de hoogte was van klachten tegen Preynat uit de late jaren tachtig, maar dat hij na zijn aantreden de priester op zijn woord had geloofd dat er geen recente voorvallen waren.

Toenmalige aartsbisschop Lyon

Preynat was destijds geschorst door de toenmalige aartsbisschop van Lyon, kardinaal Albert Decourtray. Diezelfde kardinaal had hem later echter weer aan het werk laten gaan.

Nieuwe klachten

Toen er nieuwe klachten tegen de priester werden ingediend, suspendeerde kardinaal Barbarin hem onmiddellijk.

Barbarin heeft steeds gesteld dat hij nooit bewijs van seksueel misbruik heeft verdoezeld en dat hij bij klachten onmiddellijk heeft gehandeld.

Verontschuldigingen

Op Witte Donderdag verontschuldigde kardinaal Barbarin zich voor misbruik gepleegd door priesters van het aartsbisdom Lyon. (CC)