fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Kardinaal De Kesel: ‘Niemand verplichten tegen eigen geweten in te gaan’

KN Redactie 21 november 2016
image
Kardinaal Jozef De Kesel na afloop van het consistorie in het Vaticaan (Foto: AP)

“Niemand kan verplicht worden om dingen te doen die tegen het eigen geweten ingaan.” Dat zegt de nieuw gecreëerde kardinaal Jozef De Kesel in een interview met Katholiek Nieuwsblad.

De aartsbisschop van Mechelen-Brussel sprak voorafgaand aan het consistorie in Rome met KN-correspondente Marta Petrosillo.

Euthanasie

Met betrekking tot het recht op gewetensbezwaar, bijvoorbeeld in het geval van euthanasie, benadrukte De Kesel dat “niemand verplicht kan worden om dingen te doen die tegen het eigen geweten ingaan”.

“Helaas is er echter in de geseculariseerde culturen een neiging om de vrijheid terug te brengen tot de mogelijkheid om alles te doen wat je wilt”, zei De Kesel. Hij noemde dat “een wezenlijk verschil met de ware vrijheid die ook bereidwilligheid en verantwoordelijkheid behelst, in tegenstelling tot een primitief individualisme dat geen enkele grens respecteert als het gaat om het tevreden stellen van de eigen verlangens.”

‘Nooit verwacht kardinaal te worden’

Jozef De Kesel was een van de zeventien mannen die zaterdag door paus Franciscus tot kardinaal werden gecreëerd. De Belgische prelaat had dat echter “absoluut niet” verwacht, zegt hij in gesprek met KN.

“Ik heb paus Franciscus in juni ontmoet en ik had geen enkel vermoeden dat ik benoemd zou worden. Het was een ware verrassing, ik had nooit gedacht aan de mogelijkheid dat ik kardinaal zou worden.”

Virus van polarisatie

Bij het consistorie van afgelopen zaterdag ontvingen naast De Kesel, ook onder meer de Centraal-Afrikaanse prelaat Dieudonné Nzapalainga en de Amerikanen Farrell, Cupich en Tobin de rode kardinaalshoed. De zeventien nieuwe kardinalen zijn afkomstig uit vijf continenten en elf landen.

De paus waarschuwde de nieuwe kardinalen zaterdag voor het “virus van de polarisatie en de vijandigheid”. Dat virus, zei Franciscus, “doordringt onze manier van denken, van voelen en van doen”. “Ook wij zijn hier niet immuun voor en moeten attent zijn dat deze houding ons hart niet in bezit neemt.”

Lees het hele interview met kardinaal De Kesel in de nieuwe editie van Katholiek Nieuwsblad die vrijdag 25 november verschijnt.


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21