fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Kardinaal Eijk: ‘Altijd in vuur en vlam gebleven door geloof in Christus’

KN Redactie 8 oktober 2016
image
Kardinaal Wim Eijk (Foto: AP)

Kardinaal Wim Eijk raakte als jonge jongen “in vuur en vlam door het geloof in Christus en dat is altijd zo gebleven”.

Dat zegt hij in een uitgebreid interview met het EO-radioprogramma Onderweg dat vanavond om 22.00 uur op NPO 5 wordt uitgezonden.

‘Die vonk is op mij overgeslagen’

Hij gaat in gesprek met presentatrice Elsbeth Gruteke onder meer in op het moment dat hij, tijdens een voorbereidingsmoment op zijn Eerste Communie, geraakt werd door Christus. “De manier waarop de juf over Jezus vertelde, met vuur en met een geweldige overtuigingskracht, raakte mij enorm. Die vonk is op mij overgeslagen. Ik ben in vuur en vlam geraakt door het geloof in Christus en dat is altijd gebleven.”

‘Moeilijk moment’

Ook vertelt de aartsbisschop van Utrecht over het jong overlijden van zijn moeder. Eijk was toen zeventien jaar oud. Hoewel zijn moeder al langer ziek was, hield hij naar eigen zeggen “totaal geen rekening met de mogelijkheid dat iemand van wie je zoveel houdt je zomaar kan ontvallen”.

“Het besef”, vervolgt hij, “kwam pas toen mijn zus tijdens het afwassen zei: ‘Weet je dan niet dat ze niet lang meer te leven heeft?’ Dat was voor mij een grote schok; een heel pijnlijk en moeilijk moment.”

‘Cadeau van de Heer’

De eerste confrontatie met zijn eigen eindigheid had kardinaal Eijk toen hij in 2001 een hersenbloeding kreeg en opnieuw moest leren lopen en spreken. Hij vond daarbij grote steun in zijn geloof.

“Toen ik van het katholieke ziekenhuis naar de ‘neutrale’ revalidatie-instelling ging, was ik somber. Maar tijdens het intakegesprek ontving ik van het hoofd van de afdeling een kruisbeeld. Het was een cadeau van de Heer, waardoor ik wist dat God ook hier met mij was.”

Beeld

De kardinaal wordt ook gevraagd naar het beeld dat wel van hem is geschetst als een rigide persoon. Hij vertelt te begrijpen waar dat beeld vandaan komt. Kort na zijn aantreden in Utrecht “stond ik voor de noodzaak om te reorganiseren; anders was het bisdom na anderhalf jaar failliet gegaan. Ik moest snel doortasten en snel besluiten nemen. Mensen in korte tijd meenemen in de ratio die daarachter zit, is lastig. Hierdoor ontstond het beeld van de kille manager”.

Maar, zegt hij, dat beeld “is wat mensen aan de buitenkant zien en wat ze interpreteren. In persoonlijk contact blijft van dat beeld weinig over”.

Seksueel misbruik

Terugblikkend op het misbruikschandaal zegt de kardinaal: “Wij waren in het begin ontredderd. We hebben moeten leren hoe we ermee moesten omgaan. Daarom hebben we als bisdomstaf op een gegeven moment een klinisch psycholoog uitgenodigd; een man die ervaring heeft met de behandeling van slachtoffers van seksueel misbruik. Hij heeft ons bijgepraat over wat een slachtoffer ondergaat. De dader is niet alleen seksueel binnen gekomen, maar ook in zijn geest.” (KN)

Het volledige interview met kardinaal Wim Eijk is zaterdagavond vanaf 22.00 uur te beluisteren op NPO Radio 5. Ook is het nu al te beluisteren via de website van de EO.