fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Kardinaal Eijk wijdt Johan Rutgers tot priester

KN Redactie 12 november 2016
image
Kardinaal Wim Eijk wijdt Johan Rutgers door handoplegging en gebed tot priester voor het aartsbisdom Utrecht. (Foto: Aartsbisdom Utrecht)

Kardinaal Wim Eijk heeft vanochtend Johan Rutgers tot priester gewijd voor het aartsbisdom Utrecht.

De wijdeling vertelde kort voor de plechtigheid tijdens zijn studie en pastorale stages geleerd te hebben “de kracht van het gebed niet te onderschatten”. Dat hij nu is waar hij is, is “zeker” mede te danken aan allen “die voor mij en mijn medestudenten bidden”.

‘Teken van Gods voorzienigheid’

De in 1985 in het Gelderse Hengelo geboren Rutgers begon in 2008 aan de priesteropleiding. In juni van dit jaar wijdde de Utrechtse hulpbisschop Hoogenboom hem tot transeunt diaken, de laatste stap voor de priesterwijding.

Johan Rutgers liep stage in de H. Gabriëlparochie in het grensstadje ’s-Heerenberg en in de Sint-Eusebiusparochie in de Gelderse hoofdstad Arnhem. Na zijn diakenwijding werkte hij in de Emmanuelparochie in Ommen en omstreken.

Mgr. Hoogenboom zei bij Rutgers’ diakenwijding dat het “een teken van Gods voorzienigheid” is dat hij zijn diaken- en priesterwijding in het Jaar van Barmhartigheid mag ontvangen. “In dit Heilig Jaar wil ik het verrichten van de geestelijke en lichamelijke werken van barmhartigheid van harte bij je aanbevelen.”

Mariakapel in Hengelo

Johan Rutgers volgde voor zijn priesterstudie de MBO-opleiding tot sociaal-pedagogisch werker. Met het geloof had hij aanvankelijk niet zoveel, tot hij een keer de Mariakapel in zijn geboortedorp bezocht, waar een icoon van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand hangt. “Ik werd”, zegt Rutgers, “gerustgesteld, voelde me thuiskomen.”

Rutgers bleef de Mis bijwonen, was lector en af en toe misdienaar. Een andere Mariakapel, die in Doetinchem, werd zijn toevluchtsoord toen zijn moeder ernstig ziek werd. In die kapel “heb ik leren bidden”, aldus Rutgers.

‘Kracht van het gebed’

Tijdens zijn opleiding tot sociaal-pedagogisch werker groeide zijn roeping zodanig, dat Rutgers besloot aan de Utrechtse priesteropleiding te beginnen.

Kort voor zijn priesterwijding zei hij: “Als ik iets heb geleerd, dan is het om de kracht van het gebed niet te onderschatten. Er zijn zoveel mensen die voor mij en mijn medestudenten bidden, dat heeft zeker meegeholpen dat ik ben waar ik nu ben.” (Aartsbisdom Utrecht)