fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Kardinaal Parolin: Moeder Teresa ‘heldere spiegel van de liefde van God’

KN Redactie 6 september 2016
image
Kardinaal Pietro Parolin bij de Mis van dankzegging voor de heiligverklaring van Moeder Teresa (Foto: AP)

H. Moeder Teresa liet ons zien dat “liefde pijn moet doen”. Laten we naar het voorbeeld van de nieuwe heilige niet “lauw en middelmatig” zijn, maar ons in “vuur en vlam laten zetten door de liefde van de Heer”.

Dat zei Vaticaans staatssecretaris, kardinaal Pietro Parolin, gisteren op het Sint Pietersplein tijdens zijn preek bij de Mis van dankzegging voor de heiligverklaring van Moeder Teresa. Het was gisteren precies negentien jaar dat ze overleed op 5 september 1997.

Spiegel

Parolin dankte de Heer voor de nieuwe heilige die “met haar onophoudelijk gebed, bron van grote werken van lichamelijke en geestelijke werken van barmhartigheid, een heldere spiegel is geweest van de liefde van God en wonderbaarlijk voorbeeld van dienstbaarheid aan de naaste”.

De spiegel die Moeder Teresa in haar leven was, zei Parolin, kan voor ons gelovigen een bron zijn van “kostbare aanwijzingen en aansporingen om te leven als goede leerlingen van de Heer”. Om niet langer “lauw en middelmatig” te zijn, maar ons “in vuur en vlam te laten zetten door het vuur van de liefde van Christus”.

Haar geheim

Kardinaal Parolin verwees ook naar de bijnaam van de heilige, ‘het potloodje in de handen van de Heer’. “Maar hoeveel gedichten van naastenliefde, van mededogen, van troost en van vreugde heeft dit potloodje weten te schrijven! Gedichten van liefde en tederheid voor de armsten der armen, voor wie ze haar bestaan heeft opgeofferd!”

Wat is het ‘geheim’ van deze heilige, vroeg Parolin zich hardop af. “Moeder Teresa ontdekte in de armen het gezicht van Christus […] en antwoordde op zijn grenzeloze liefde met een grenzeloze liefde voor de armen.”

Abortus

De kardinaal staatssecretaris herinnerde aan verschillende fases in het leven van de heilige, waaronder het moment dat ze haar ‘roeping in een roeping’ kreeg om de Missionarissen van Naastenliefde te stichten.

Hij herinnerde in het bijzonder aan de voortdurende strijd van Moeder Teresa voor de rechten van het ongeboren kind. Volgens Parolin kwam dit voort uit haar inzicht dat de ergste vorm van armoede is om je “niet geliefd, niet gewild, veracht te voelen”.

Ongeboren kinderen

Dit bracht haar ertoe om “ongeboren kinderen van wie het bestaan wordt bedreigd te zien als de ‘armsten der armen’. Ieder van hen is afhankelijk, meer dan welke andere mens dan ook, van de liefde en zorg van de moeder en van de bescherming door de samenleving.”

Kardinaal Parolin verwees ook naar de toespraak die Moeder Teresa gaf bij haar aanvaarding van de Nobelprijs voor de Vrede in 1979, waarbij ze onomwonden abortus aan de kaak stelde als de “grootste vernietiger van vrede vandaag”.

Pijn

Hij herhaalde een quote van Moeder Teresa tijdens die toespraak: “Het is heel belangrijk om te realiseren dat liefde, om waar te zijn, pijn moet doen. Het deed Jezus pijn om van ons te houden, het deed Hem pijn.”

De kardinaal sloot af met de wens dat het licht van de heilige Moeder Teresa, “dat het altijddurend licht is van het Evangelie, onze aardse pelgrimage en de wegen van deze moeilijke wereld van ons blijft verlichten!” (KN)