<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Kardinaal Sarah herhaalt Ad orientem-oproep

KN Redactie 4 oktober 2016
image
Kardinaal Sarah: priesters en gelovigen moeten zich gezamenlijk in de richting van de Heer wenden: het Oosten.

In gesprek met een Franse krant heeft kardinaal Robert Sarah het belang van stilte in de ontmoeting met God benadrukt.

Hij hernieuwde zijn oproep tot het vieren van de H. Mis ad orientem (‘oostwaarts’) dat wil zeggen dat de priester zich tot God wendt en niet tot de mensen in de kerk. In de zomer hield de kardinaal daar ook al een veelbesproken pleidooi voor.

Waarlijk dringend

Bij het bespreken van zijn nieuwe boek La force du silence (‘De kracht van de stilte’) zei de prefect van de Congregatie voor de Eredienst dat de “waarlijk dringende zaak” waar het om gaat is “om het gevoel voor God terug te krijgen. De Vader laat Zich echter slechts benaderen in stilte”.

Als rook

“We verliezen ons in gevechten om invloed, in conflicten tussen personen, in narcistisch en ijdel activisme”, vervolgde hij. “We zwellen van trots en pretentie, gevangen in een wil tot macht. Omwille van titels, van professionele of kerkelijke plichten aanvaarden we smerige compromissen. Maar dat alles vervliegt als rook.”

College

Terwijl hij zijn uitnodiging aan priesters herhaalde om de H. Mis ad orientem te vieren, begeleid door catechese, zei de kardinaal: “Deze manier van doen bevordert de stilte. Er is dan werkelijk minder verleiding voor de celebrant om het gesprek te monopoliseren. Tegenover de Heer wordt hij minder bekoord om een professor te worden die heel de Mis een college geeft, waarbij hij het altaar reduceert tot een podium dat niet langer gericht is op het kruis maar op de microfoon!

Ene Eeuwige Woord

“De priester moet eraan denken dat hij slechts een instrument in Christus’ hand is en dat hij stil moet zijn om ruimte te maken voor het Woord en dat onze menselijke woorden belachelijk zijn in vergelijking tot het ene Eeuwige Woord. Ik ben ervan overtuigd dat priesters niet dezelfde toon aanslaan wanneer zij de Mis naar het oosten opdragen. We komen dan zoveel minder in bekoring om onszelf voor acteurs te houden, zoals paus Franciscus zegt. (KN/Catholic Culture)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.