<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Kardinaal Sarah: ‘laat Nederland zijn religieus besef hervinden’

KN Redactie 9 december 2016
image
Foto: AP

“De enige hoop voor Nederland is het hervinden van het religieuze besef”. Dat zegt kardinaal Robert Sarah in een exclusief interview met Katholiek Nieuwsblad.

In het interview met KN spreekt de prefect van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst ook over de uitdagingen waar de Kerk in Nederland voor staat. Die zijn volgens hem dezelfde als voor “het grootste deel van de rijke en geseculariseerde samenlevingen in het Westen”.

Ernstige gevolgen

“Een gebrek aan zelfbewustzijn en besef van het eigen lot; het opdrogen van de christelijke wortels, de ontkerstening van de samenleving, de ‘instorting van de zekerheden’ en van de morele en religieuze waarden”, noemt hij op.

Sarah is bezorgd over waar dit alles toe leidt in de Westerse wereld: “Menselijke eenzaamheid, afwijzing van de waarheid; het is indrukwekkend te zien hoezeer de zogeheten ‘nieuwe vormen van armoede’ het gezicht van het Westen aan het veranderen zijn: mensen die alles hebben, zijn steeds eenzamer en wanhopiger.”

‘De enige hoop’

Hij roept daarom op het hervinden van het religieuze besef, het is “de enige hoop” in Nederland en in de rest van de geseculariseerde en rijke wereld.

En de kardinaal pleit voor een terugkeer naar het getuigenis: “Wie Jezus heeft ontmoet, moet Hem laten kennen aan de lijdende naaste, die wellicht dichtbij is en niets anders verwacht dan dat we hem begeleiden op de weg terug naar het huis van de Vader.”

Ad orientem

Met Katholiek Nieuwsblad sprak kardinaal Sarah ook over zijn veelbesproken oproep om de Mis weer ad orientem te vieren. “Je ‘be-keren’ betekent ‘je wenden tot God’.” Dat is nodig zegt hij, want “helaas zijn Missen vaak happenings geworden in plaats van liturgische vieringen”. (KN)

Lees het hele interview met kardinaal Robert Sarah deze week in Katholiek Nieuwsblad.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.