<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Kardinaal: ‘Katholieke Kerk Congo wordt doelbewust op de korrel genomen’

KN Redactie 22 februari 2017
image
Foto: AP

In Kinshasa, hoofdstad van de Democratische Republiek Congo, circuleren pamfletten waarin wordt opgeroepen katholieke kerken, kloosters en scholen te verwoesten.

“De katholieke Kerk wordt doelbewust op de korrel genomen om haar missie van vrede en verzoening te vernietigen”, stelde kardinaal Laurent Monsengwo Pasinya op 19 februari in een boodschap, zo schrijft La Croix.

‘Geweldsdaden afwijzen’

Verwijzend naar recente aanvallen op een seminarie en een parochie in Congo zei de aartsbisschop van Kinshasa dat de Congolese bisschoppen “deze geweldsdaden afwijzen, die ons land waarschijnlijk verder in onzegbare chaos storten”.

Op 18 februari vielen gewapende mannen het seminarie van Kananga aan. Ze plunderden het gebouw voordat het leger ze kon verdrijven. In een ander incident werd een dag later een katholieke kerk in Kinshasa geplunderd door jonge mensen, die rugzakken droegen om de buit te kunnen meenemen.

‘Onvoorstelbare wreedheden’

Bisschop Félicien Mwanama Galumbulula van Luiza veroordeelde het “exceptionele geweld en de onvoorstelbare wreedheden” die in Centraal-Congo begaan zijn door leden van de militie van wijlen Kamwina Nsapu.

Bij de botsingen tussen de militie en het leger zijn in totaal meer dan honderd doden gevallen.

De slachtoffers, zei mgr. Galumbulula, zijn “vreedzame burgers” en de bevolking is dermate geschokt dat het soms “onmogelijk is de begrafenis van de slachtoffers te organiseren”. Enkele parochies “zijn verlaten en andere geplunderd”.

Paus bidt voor Congo

Paus Franciscus zei zondag bij het angelusgebed te bidden voor Congo en voor de religieuzen en hulpverleners “die werken in die moeilijke regio”. Hij herhaalde zijn oproep aan de Congolese overheid en de internationale gemeenschap om “passende en tijdige besluiten” te nemen “om deze broeders en zusters van ons te helpen”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.