<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Katholieke leiders Noord-Afrika: ‘Zet Tunesische regering onder druk om genocide te stoppen’

Jonathan Luxmoore - OSV News 18 april 2023
image
Migranten op een houten boot wachten op de Italiaanse kustwacht nabij het eiland Lampedusa op 1 september 2021. Door strenger migrantenbeleid in Tunesië wagen steeds meer Afrikaanse vluchtelingen de oversteek naar Europa. Niet eerder verloren hierbij zoveel mensen het leven als de afgelopen maanden. Foto: OSV News - Juan Medina, Reuters

Katholieke kerkleiders in Tunesië maken zich zorgen over de benarde situatie van Afrikaanse vluchtelingen en migranten in het land. Ze vrezen dat ook in aangrenzende landen vreemdelingenhaat zal opkomen.

Door de strengere politiecontroles in Tunesië proberen veel vluchtelingen het land te ontsnappen, op zoek naar een veiligere haven, vertelt aartsbisschop Ilario Antoniazzi van Tunis, dat aan de Golf van Tunesië ligt, aan OSV News.

“Veel Afrikanen hier zijn praktiserend katholiek. Toch zagen we met Pasen hoe het aantal sterk was gedaald, omdat zovelen hun veiligheid elders zochten en daarbij vaak het leven lieten. Een van onze parochies hield onlangs een requiemmis voor een aantal complete families die waren verdronken in de Middellandse Zee.”

Escalerende situatie

In een toespraak op 21 februari bracht de Tunesische president Kais Saied de vluchtelingen uit landen ten zuiden van de Sahara in verband met geweld en criminaliteit. Tijdens de bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad riep hij op tot “dringende maatregelen”. Mensen uit Ivoorkust, Guinee, Senegal zouden volgens hem een gevaar zijn voor de “demografische structuur”. Ook zouden ze de islamitische identiteit van het land ondermijnen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Sinds deze verklaring dreigt de situatie voor vluchtelingen in Tunesië te escaleren. Ze worden door de politie weggejaagd of gearresteerd. Geïmproviseerde kampen voor dakloze Afrikanen worden weggehaald.

Aartsbisschop Antoniazzi zei dat de vluchtelingen en migranten niet alleen bang zijn voor de politie, maar ook voor hun Tunesische buren. Om problemen met de autoriteiten te voorkomen zetten Tunesiërs hen uit hun huizen en ontnemen ze hun hun banen.

Begraafplaats

Op 12 april zeiden VN-bronnen dat er in het eerste kwartaal van dit jaar zeker 441 mensen op zee zijn verdronken, het hoogste aantal in zes jaar. De Tunesische kustwacht meldde dat meer dan 14.000 mensen waren onderschept of gered van ten minste vijfhonderd boten – een vervijfvoudiging ten opzichte van 2022.

image
Een Libische man en zijn dochter liepen ernstige brandwonden op bij een brand op een boot met migranten. Ze wachten hier bij Lampedusa op 30 juli 2021 op medische hulp. Katholieke leiders in Tunesië hopen dat de Kerk en wereldleiders de druk op Tunesië zal opvoeren om te stoppen met het anti-migrantenbeleid. Foto: OSV News - Darrin Zammit Lupi, Reuters

“Hoewel het waar is dat de Middellandse Zee één grote begraafplaats is geworden, moeten we niet vergeten dat de Saharawoestijn ook een enorme oude begraafplaats is – degenen die via deze weg naar huis proberen terug te keren, sterven vaak spoorloos”, zegt aartsbisschop Antoniazzi in een reactie op alle pogingen om een oversteek te maken.

Genocide stoppen

In een verklaring van 4 april zei het VN-comité voor de uitbanning van rassendiscriminatie dat het “verontrust” was over de opmerkingen van Saied. Het drong er bij de Tunesische autoriteiten op aan “racistische haatzaaiende uitlatingen” en willekeurige arrestaties en geweld tegen zwarte Afrikanen te veroordelen.

Karam Yazbeck, regionaal coördinator voor Caritas Internationalis, onderstreept de ernst van de situatie: “De situatie is zeer ernstig en escaleert. De Kerk heeft niet de capaciteit om in te grijpen, en katholieken riskeren een terugslag als ze het proberen”, zegt hij.

https://www.kn.nl/donaties/

Yazbeck zegt dat hij als regionale coördinator van Caritas hoopt dat de paus en de westerse kerkleiders meer zullen doen om de situatie in Tunesië – een bondgenoot van de VS en een geassocieerde staat van de Europese Unie – onder de aandacht te brengen. Hij merkt hierbij op dat de meeste bedreigde Afrikanen een christelijke achtergrond hebben.

“De Tunesische regering moet onder druk worden gezet om deze genocide te stoppen – wat er gebeurt is echt onmenselijk”, vindt Yazbeck. “De landen van Noord-Afrika imiteren elkaar soms, en het is mogelijk dat anderen nu ook een hard anti-migrantenbeleid zullen voeren. Dit is sowieso geen gemakkelijke regio voor christenen – als hetgeen er in Tunesië gebeurt, elders wordt herhaald, zal het dat “verwoestend” zijn.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.