<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Kerk Guatemala bezorgd na weren corruptiebestrijder

KN Redactie 29 augustus 2017
image
Nobelprijswinnares Roberta Menchu was een van de demonstranten die het aftreden van president Morales eisen. (CNS photo/Fabricio Alonzo, Reuters)

De Guatemalteekse bisschoppen hebben hun bezorgdheid uitgesproken over de poging van president Morales om de voorzitter van een internationale anti-corruptiecommissie (CICIG) te weren.

De Colombiaanse aanklager Ivan Velasquez is niet meer welkom in Guatemala sinds hij afgelopen zondag door president Jimmy Morales tot persona non grata werd verklaard. Het werk van diens commissie heeft geleid tot een reeks van aanklachten tegen prominente Guatemalteekse politici.

Oproep tot kalmte

De bisschoppen van het land hebben de maatregel scherp afgewezen. Die heeft een politieke crisis veroorzaakt in het land dat opkrabbelt na een decennialange bloedige burgeroorlog. Zij riepen demonstranten op hun protesten vreedzaam te houden en politici om te handelen in belang van het land.

Dringende opdracht

“De strijd tegen corruptie en straffeloosheid is een noodzaak die niet terzijde kan worden geschoven en vormt een dringende opdracht voor de staat”, aldus de bisschoppen. Het verzwakken van de CICIG zogenaamd uit naam van nationale soevereiniteit “bevordert dat straffeloosheid en corrupte individuen zegevieren”, aldus een verklaring van de bisschoppenconferentie.
De maatregel van president Morales werd onmiddellijk geblokkeerd door het Constitutioneel Hof.

Schandalen

Morales was in 2015 een nieuweling op het politieke toneel. Hij won de presidentsverkiezingen met de slogan ‘niet corrupt en geen dief’. Eenmaal aan de macht volgde het ene schandaal op het andere. Het CICIG heeft onder meer een broer en een zoon van Morales aangeklaagd wegens belastingfraude en beschuldigt de president ervan niet alle donaties voor zijn verkiezingscampagne te hebben gemeld.
De Guatemalteekse hoofdaanklager heeft het Hooggerechtshof gevraagd de politieke immuniteit van de president op te heffen zodat hij vervolgd kan worden.

Succesvol

De CICIG werd zo’n tien jaar geleden in het leven geroepen door de VN en de toenmalige Guatemalteekse regering om een einde te maken aan de straffeloosheid voor misdaden begaan tijdens de burgeroorlog. De Colombiaanse voorzitter en hoofdaanklager, Velasquez, heeft vele resultaten geboekt, maar krijgt vooral kritiek uit rechtse kringen, die hem van schending van de soevereiniteit beschuldigen. (KN/CNS)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.