<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Na faillissement VNB: zien de Lourdesgangers hun spaargeld verdampen?

KN Redactie 24 december 2021
image
Bedevaartgangers en hun begeleiders in Lourdes op archiefbeeld uit 2014. Foto: CNS Photo - Paul Haring

Eind vorig jaar kondigde de katholieke bedevaartorganisatie VNB haar faillissement aan. Een jaar later is nog altijd veel onhelder, zo blijkt uit een reconstructie van Katholiek Nieuwsblad deze week. De hamvraag: waar blijft het geld dat door de pelgrims zelf gespaard is – een slordige 600.000 euro?

De coronacrisis eiste in november 2020 een in katholieke kring zeer betreurd slachtoffer: de Stichting Vereniging Nationale Bedevaarten (VNB), de oudste en grootste bedevaartorganisatie van Nederland, zag haar inkomsten tot nul dalen en besloot zichzelf op te heffen.

“Over een jaar is onze cash op”, zei VNB-voorzitter Jacques van Maaswaal destijds in Katholiek Nieuwsblad. “Dan kunnen we beter nu de stekker eruit trekken en alles netjes afronden.”

Reconstructie

Het liep echter allemaal anders, blijkt uit een reconstructie van Katholiek Nieuwsblad op basis van gesprekken met tal van betrokkenen. Heikel punt bij de opheffing waren de zogenaamde Lourdesgelden, geld dat door de lokale VNB-afdelingen is ingezameld om pelgrimeren voor iedereen mogelijk te maken.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In de pot, die beheerd werd door VNB, zat ruim 600.000 euro. Veertig procent ervan, zo was het plan, zou worden gebruikt voor de afwikkeling van de opheffing; de resterende zestig procent zou alsnog naar het oorspronkelijke doel gaan, via geoormerkte potjes bij de Limburgse zusterorganisatie Huis voor de Pelgrim.

Plan van tafel

Dat plan ging echter niet door. In februari 2021 stuurde de Utrechtse hulpbisschop Herman Woorts, namens de Nederlandse bisschoppen verantwoordelijk voor de bedevaarten, een oproep aan alle VNB-afdelingen om niet akkoord te gaan met de inzet van de Lourdesgelden door VNB, maar ze volledig terug te vorderen.

Hier gaven 65 van de circa 170 afdelingen gehoor aan, waardoor het plan van tafel moest.

‘Messteek in de rug’

Daarop werd faillissement aangevraagd. In de afwikkeling daarvan dreigt echter juist meer geld te verdampen aan juridische kosten en het tegemoetkomen van schuldeisers. Enkele betrokkenen die anoniem willen blijven, zeggen tegen Katholiek Nieuwsblad dat de oproep van Woorts “als een messteek in de rug voelde”.

“Met de kennis van nu was de 40-60 oplossing van VNB geen slecht voorstel”
- Curator Dick School

De hulpbisschop zelf wil niet inhoudelijk reageren op de kwestie, maar liet in een reactie aan KN slechts weten “met verdriet” kennis te hebben genomen “van het faillissement van VNB, waar velen in ons land zich veelal jarenlang met hart en ziel voor hebben ingezet”.

‘Geen restitutieplicht’

De kans dat de bedevaartgangers nog iets van hun Lourdesgelden terugzien, lijkt intussen klein. Curator Dirk School laat desgevraagd aan Katholiek Nieuwsblad weten dat VNB geen restitutieplicht heeft.

“De Lourdesgelden waren ooit in eigen beheer, en zijn met het oog op professionalisering en centralisering bij VNB ondergebracht. Het is heel erg sneu, maar ik moet me beperken tot de juridische kijk hierop. Met de kennis van nu was de 40-60 oplossing van VNB geen slecht voorstel.”

‘Werkbare oplossing’

De curator voert momenteel gesprekken om tot een “werkbare oplossing” te komen. Mocht die niet gevonden worden, dan gaat de zaak naar de rechtercommissaris.

Het volledige artikel over het bewogen jaar van de bedevaartbranche is te lezen in KN nr. 51/52

Gratis kennismaken met KN?

Vrijblijvend kennismaken met KN? Vraag hier 3 gratis proefnummers aan!

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.