<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Rondgang: 30 procent van de Nederlandse priesters afkomstig uit het buitenland

Francesco Paloni 21 augustus 2023
image
Priesterwijding in het bisdom Roermond. Foto: Bisdom Roermond

Circa dertig procent van de Nederlandse priesters komt inmiddels uit het buitenland, blijkt uit een rondgang van het Algemeen Dagblad. Van de in totaal 450 priesters die actief zijn in ons land, komen er 132 uit andere landen.

De meeste buitenlandse priesters zijn werkzaam in de bisdommen Roermond (40) en Haarlem-Amsterdam (25), meldt de krant op basis van navraag bij de Nederlandse bisdommen.

Samenwerking

In beide bisdommen zijn onder meer de internationale, diocesane seminaries Redemptoris Mater gevestigd. Deze grootseminaries verwelkomen de roepingen die zijn ontstaan binnen de Neocatechumenale Weg en werken nauw samen met de andere priesteropleidingen van het bisdom.

De vorming binnen deze priesterseminaries is intensief: zo wordt er onder andere aandacht besteedt aan zaken als taal, inburgering en lopen seminaristen stage in parochies.

https://www.kn.nl/abonnementen/

India en Sri Lanka

Het bisdom Roermond laat daarnaast ook studenten uit India en Sri Lanka overkomen, die de priesteropleiding volgen in het grootseminarie van Rolduc.

Het bisdom Rotterdam telt volgens het Eindhovens Dagblad momenteel 14 buitenlandse priesters, die onder meer afkomstig zijn uit China, Kameroen en Congo. Ook in het bisdom Den Bosch zijn er 14 priesters actief uit andere landen.

Parochies en migrantenkerken

In het aartsbisdom Utrecht zijn 10 priesters werkzaam uit landen als Nieuw-Zeeland, Oostenrijk en Vietnam, in het bisdom Breda 8. Het bisdom Groningen-Leeuwarden telt momenteel 3 buitenlandse priesters. Twee van hen zijn opgeleid in het bisdom Roermond en door bisschop Harrie Smeets ‘uitgeleend’ wegens schaarste aan priesters.

De 132 buitenlandse priesters in ons land hebben zo’n dertig verschillende nationaliteiten. Zo’n 40 van hen komen uit India, vijftien priesters komen uit Polen. De betreffende priesters zijn voornamelijk werkzaam in parochies. Sommigen van hen zijn werkzaam in migrantengemeenschappen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.