<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Kerk is geen Sovjet-Unie met één partijlijn’

KN Redactie 7 december 2016
image
Mgr. Athanasius Schneider (foto: LifeSiteNews)

Mgr. Athasius Schneider spoort gelovigen aan vast te houden aan het Leergezag van de Kerk inzake de onontbindbaarheid van het huwelijk.

Hij wijst erop dat Christus’ onderricht hierover destijds net zo aanstootgevend was als het nu nog is. “Maar het enige doel van de Zoon van God was het openbaren van de waarheid aan de wereld.”

Onregelmatigheden

Mgr. Schneider sprak deze week op het Lepanto Centrum in Rome, in aanwezigheid van de kardinalen Burke en Brandmüller en hulpbisschop Andreas Laun van Salzburg. Scheider gaf daar een overzicht hoe de Kerk door de geschiedenis is omgegaan met het huwelijk en zijn onregelmatigheden vanaf het Oude Testament tot de moderne tijd.

Gewone praktijk

Ten aanzien van de dubia die vier kardinalen bij de paus hebben ingediend, zei mgr. Schneider tegen LifeSiteNews dat de Kerk altijd een “cultuur van dialoog” moet bevorderen. “Het formuleren van dubia, zoals de kardinalen naar voren hebben gebracht, is een gewone praktijk in de Kerk geweest”, legde hij uit. “We moeten in staat zijn openlijk vragen te stellen zonder angst voor verdrukking.”

Regime

De reacties uit de Kerk op de dubia bewijzen echter “het klimaat waarin we in de Kerk momenteel leven”, zei mgr. Schneider. “We leven in een klimaat van dreigementen en ontkenning van dialoog in de richting van een bepaalde groep.” Dialoog schijnt “alleen geaccepteerd te worden als je denkt zoals alle andere – dat is praktisch als een regime”. Schneider herinnerde in dit verband aan zijn afkomst uit de Sovjet Unie en de daar voorgeschreven ‘partijlijn’.

Openlijk ketterij

Iets dergelijks lijkt nu tegen de vier kardinalen uitgespeeld te worden. “Dit is een zeer droevige ervaring, in het bijzonder omdat iedereen de mond vol heeft van een ‘cultuur van de dialoog’ sinds Vaticanum II. Als bisschoppen openlijk ketterij onderwijzen en er gebeurt hen niets, dan is dat zwaar onrecht en erg droevig”, aldus mgr. Schneider. “Als de paus geen antwoord geeft, zal onze volgende stap die van het gebed zijn, van de bovennatuurlijke middelen, om te bidden voor de verlichting van de paus en dat hij moed moge vatten.” (KN/LifeSiteNews)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.