fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Koerden verdrijven christenen uit Syrië en Irak

KN Redactie 22 september 2016
image
Na eerst te zijn verdreven door IS, zijn het nu de Koerden die christenen in Syrië en Irak op de vlucht jagen. (Foto: AP)

Christenen in de noordoostelijke Syrische stad Hassaké en de omgeving van Jazira hebben in toenemende mate te lijden onder geweld van Koerdische milities.

Dat tekent de Vaticaanse missiepersdienst Fides op uit de mond van de Syrisch-katholieke aartsbisschop Jacques Behnan Hindo van Hassaké Nisibi. Hij is het hoofd van de Syrisch-katholieke eparchie in Hassaké.

Duidelijke strategie

Volgens mgr. Hindo is er sprake van een duidelijke strategie om de laatste christenen uit de streek te verdrijven. Hij komt tot die conclusie op basis van een lange reeks incidenten en wantoestanden die zijn opgetekend.

Christenen verdreven

“Telkens wanneer een Koerdische milities hun hegemonie over de stad en de streek willen onderstrepen, doen zij dat in het gebied van de zes kerken, waar de meeste christenen leven. In veel gevallen worden christenen onder dreiging met kalashnikovs uit hun huizen verdreven. Waar zij binnengaan beginnen zij direct alles te plunderen.”

Kogel langs zijn hoofd

De aartsbisschop kan erover meepraten. Tijdens een van de Koerdische acties om de christenen ter plaatse te intimideren werd ook het huis van Hindo onder vuur genomen. Een kogel ging daarbij rakelings langs zijn hoofd. “Op dat moment waren er alleen Koerdische milities en geen andere gewapende personen in de buurt.”
Hij is “er zeker van” dat de kogels niet door jihadisten af zijn gevuurd. “Hun dichtstbijzijnde basis is twintig kilometer verderop.

Hegemonie over de regio

Volgens Hindo proberen de Koerdische milities de hele stad Hassaké in handen te krijgen en daarmee hun hegemonie over de hele regio, ten nadele van de Syrische regeringstroepen.
Overigens wist de aartsbisschop te melden dat de Koerdische milities na de verovering van het IS-bolwerk Shaddadi vele inwoners hebben gerekruteerd die eerder in IS-milities hebben gevochten.

Zowel in Syrië als Irak

Het bericht van de aartsbisschop staat niet op zichzelf. Christenen in zowel Syrië als Irak melden geregeld over intimidatie, plundering, geweld en verdrijving door Koerdische milities. In mei dit jaar schreef de Amerikaanse senator John McCain een brandbrief naar de Koerdische president Barzani waarin hij opriep de christenen te beschermen.