<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Lid anti-misbruikcommissie weigert te vertrekken

KN Redactie 28 juni 2016
image
Screenshot: 5News (Youtube.com)

Peter Saunders, het op non-actief gestelde lid van de pauselijke anti-misbruikcommissie, is “niet bereid” om de commissie te verlaten.

Dat schijft hij in een brief die deze week werd gepubliceerd in Catholic Herald.

De Engelsman is een van de twee leden van de Pauselijke Commissie voor de Bescherming van Minderjarigen die in zijn jeugd zelf slachtoffer was van seksueel misbruik.

Felle kritiek

In februari werd Saunders tegen zijn zin aan de kant gezet door de rest van de commissie, nadat hij vorig jaar zomer twee keer in het openbaar fel uithaalde naar kardinaal George Pell.

Als aartsbisschop zou de Australische prelaat volgens hem fouten hebben gemaakt in een misbruikzaak en zich hebben gedragen als een “sociopaat”.

Paus Franciscus

Ook bekritiseerde hij in felle bewoordingen de beslissing van paus Franciscus om een bisschop te benoemen die zelfs getuige zou zijn geweest van seksueel misbruik.

De andere leden van de commissie stelden hem vanwege zijn heftige uitspraken voor onbepaalde tijd op non-actief.

Bijdrage

In de brief aan Catholic Herald laat de Engelsman echter weten dat hij lid is en blijft van de commissie en zijn lidmaatschap weigert op te geven.

Saunders schrijft dat hij een brief heeft gekregen van kardinaal Sean O’Malley, voorzitter van de Pauselijke Commissie, met het verzoek terug te treden. “Ik heb hem verteld dat ik daartoe niet bereid ben”, zegt Saunders.

Hij schrijft verder dat hij nog altijd hoopt bij te kunnen dragen aan het werk van de commissie “om van de wereld een veiligere plek te maken voor kinderen”. (KN/CH)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.