<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Bossche franciscaan tot diaken gewijd

Peter Doorakkers 28 april 2020
image
Broeder Jan ter Maat dankte aan het slot van de Mis onder anderen bisschop De Korte, die hem tot diaken wijdde. Foto: Stadsklooster San Damiano

In het Bossche stadsklooster San Damiano is zaterdag franciscaan Jan ter Maat tot diaken gewijd. Het is voor hem de opmaat naar de priesterwijding, die hij later dit jaar hoopt te ontvangen.

Ter Maat (40) werd in een vanwege de coronacrisis lege kloosterkerk gewijd door bisschop Gerard de Korte van Den Bosch. Hij ziet zijn wijding als een dienst aan zijn kloostergemeenschap “en ook aan Kerk en wereld”.

Zoon van een predikant

De van huis uit protestantse Ter Maat is zoon van een predikant. Hij is verpleegkundige en werkte jaren in de psychiatrische zorg.

In het blad franciscanen.nl vertelde hij hoe zijn interesse in het religieuze leven gewekt werd toen hij in Leuven studeerde en daar een kamer in een abdij had.

In 2011 werd hij katholiek, in 2014 volgde zijn intreden bij de franciscanen.

De wijding was al voor de coronacrisis gepland. Op verzoek van Ter Maat en de provinciaal overste van de Nederlandse franciscanen is besloten deze te laten doorgaan.

Bisschop De Korte zegt desgevraagd dat bij de wijding enkel de kloostergemeenschap, de provinciaal overste en de voor de viering noodzakelijke assistenten aanwezig waren: nog geen twintig mensen in totaal.

‘Niet-publieke viering’

“Het betrof een niet-publieke viering binnen een communiteit waar geen coronaklachten aanwezig zijn”, zeg hij, “geen samenkomst van mensen vanuit allerlei plaatsen en verschillende woningen, zoals bij een publieke heilige Mis het geval is.”

De kerk bleef leeg: “Zelfs de ouders en overige familie van de wijdeling waren niet aanwezig, maar volgden de viering via een livestream.”

[FOTOGALERIJ - gebruik de pijltjes om te bladeren] Jan ter Maat werd zaterdag tot diaken gewijd. | Foto's: Stadsklooster San Damiano

De bisschop vergelijkt het met huwelijken, uitvaarten en dopen, die door mogen gaan, “maar sober, in een zo klein mogelijk gezelschap en met inachtneming van de maatregelen. Dit geldt ook voor de wijding. Het kerkelijk leven gaat door, zij het besloten en met inachtneming van alle maatregelen”.

De handoplegging

In dat geval betekende dat niet alleen een lege kerk. Voor de viering werden er handen gewassen. Omdat tijdens er tijdens een wijding fysiek contact is – de bisschop legt de wijdeling de handen op – werd tijdens de viering een desinfecterend middel gebruikt.

“Voor het toedienen van het wijdingssacrament is de handoplegging een noodzakelijke kernhandeling. Die heeft dus plaatsgevonden”, zegt De Korte. “De vredeswens heeft juist weer op afstand plaatsgevonden.”

‘De Kerk is geen gebouw’

De kersverse diaken verwees in een kort dankwoord aan het einde van de Mis ook naar de lege kerk, “met die camera’s die we hier ook zien”.

Hij noemde dat een teken “dat de Kerk geen gebouw is”, maar “die hele biddende en meelevende gemeenschap van mensen” die de livestream volgden, “jong en oud, protestant, katholiek of niks”.

De wijdingsplechtigheid is hier terug te zien.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.