<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Egmondse benedictijnen vertalen synodeteksten

Luuk van den Einden 9 oktober 2023
image
Dominicaan Timothy Radcliffe op de synode over synodaliteit. De benedictijnen van de abdij van Egmond hebben een reeks synodale meditatieteksten van Radcliffe naar het Nederlands vertaald. Foto: CNS - Lola Gomez

De benedictijnen van de abdij van Egmond hebben een aantal synodeteksten van de Engelse dominicaan Timothy Radcliffe beschikbaar gemaakt in het Nederlands. Het gaat om meditaties die Radcliffe voor de synoderetraite geschreven heeft.

Alle deelnemers aan de synode over synodaliteit hebben voorafgaand aan de start van de bijeenkomst een verdiepende retraite gevolgd. De bekende Engelse dominicaan Timothy Radcliffe heeft tijdens die retraite een reeks meditaties verzorgd.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De benedictijnen van de Sint-Adelbertabdij in Egmond-Binnen hebben een reeks van die meditaties naar het Nederlands vertaald en gepubliceerd. Op de website van de abdij is de zesdelige serie te vinden.

Hoop en dakloosheid

Radcliffe behandelt in zijn meditaties verschillende onderwerpen. Thema’s als hoop, vriendschap en waarheid passeren de revue, maar ook gaat hij in op verschillende maatschappelijke problemen en wat de synode daarin kan betekenen door een mentaliteitsverandering binnen de Kerk tot stand te brengen.

“We moeten de Kerk vernieuwen als ons gemeenschappelijke thuis als we willen spreken tot een wereld die lijdt onder een crisis van dakloosheid”, vindt Radcliffe bijvoorbeeld. Hij becijfert dat er wereldwijd zo’n 350 miljoen mensen ontheemd zijn en dat ook in rijke landen dakloosheid een ernstig probleem is. De Kerk moet daarom volgens de dominicaan “een thuis worden” voor meer mensen.

Bemoedigd

Als bekend spreker en schrijver is Timothy Radcliffe, die van 1992 tot 2001 magister-generaal van de orde der predikers – oftewel de dominicanenorde – was, gevraagd om een reeks meditaties voor de retraitedeelnemers te verzorgen.

Maar hij was niet de enige: ook de benedictines Maria Grazia Angelini heeft meerdere meditaties geschreven. Haar teksten zijn in een aantal talen op de website van de synode over synodaliteit te vinden.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De benedictijnen geven aan zich bemoedigd te hebben gevoeld door alle mensen die hen tijdens het vertaalproces ondersteund hebben. Ze nodigen lezers uit om de teksten op hun website verder te delen en vragen ook om gebed voor de synode.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.