<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Keniaanse parochie eert Nederlandse priester met beeld

KN Redactie 5 oktober 2018
image
Aartsbisschop Okoth van Kisumu onthulde het beeld van pater Bartels. Mgr. Okoth komt uit de door Bartels gestichte parochie en kreeg les op een van de door de Nederlander gestichte scholen.

In de Sint-Jozefparochie in het Keniaanse Nyabondo is een beeld onthuld van de Nederlandse missionaris die de parochie in 1935 stichtte.

Pater Leo Bartels (1899-1983), een missionaris van Mill Hill, was 48 jaar priester in de parochie die hij zelf begon. Hij stichtte er drie scholen die tegenwoordig in totaal achttienhonderd leerlingen onderwijs bieden. Dit laat Bartels’ verre opvolger en huidig pastoor, Edwin Ojwang Abudho, weten.

Een link met het beeld zelf

Het beeld werd onthuld door aartsbisschop Zaccheus Okoth van Kisumu, in wiens bisdom Nyabondo ligt. Mgr. Okoth groeide op in de Jozefparochie en kreeg les in een van de door Bartels gestichte scholen.

Ook het beeld zelf heeft een link met de Nederlandse missionaris. Het werd gemaakt door Gerry Olewe. Die zag als jongetje hoe Bartels met klei werkte, wat zijn interesse wekte en hem er uiteindelijk toe aanzette zelf beelden te gaan maken. De huidige parochianen vroegen hem een beeld van hun voormalige pastoor te maken.

‘Dit is authentieke ontwikkeling’

Volgens pastoor Abudho doet de onthulling van het beeld mensen terugblikken op “wat degenen die ons voorgingen, hebben bereikt. Het maakt ons trots met zulke hoge idealen geassocieerd te worden. Het helpt ons te zien dat de idealen die Christus en de Kerk overbrengen op onze levens werkelijk groot zijn en dat er op de planeet geen betere zijn”.

Het waren onder meer missionarissen van Mill Hill uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland die dit deel van Kenia geëvangeliseerd hebben. “Pater Leo en zijn tijdgenoten hadden een katholieke geest en wij profiteren daarvan. Zijn verhaal is leerzaam omdat het een soort model is van wat onze Kerk over de hele wereld heeft gedaan. Door onderwijs en gezondheidszorg hebben we het aangezicht van de wereld veranderd. Dit is authentieke ontwikkeling.”

Behalve voor onderwijs was Bartels er ook medeverantwoordelijk voor dat een Ierse missiezuster in 1955 een ziekenhuis stichtte in Nyabondo. Dat is nu het grootste ziekenhuis dat door het aartsbisdom Kisumu wordt gerund, aldus de pastoor.

‘Hij maakte een verschil’

Het beeld “herinnert de jongeren van de parochie aan commitment, toewijding, ernstige vrijgevigheid en roeping. Pater Leo had een impact met zijn leven, hij maakte een verschil. Hij gebruikte zijn tijd goed. Hij gaf zichzelf voor anderen”.

Leo Bartels werd op 13 januari 1899 geboren in Venlo. Hij werd tot priester opgeleid in huizen van de congregatie van Mill Hill in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Hij werd op 20 juli 1924 tot priester gewijd in de kathedraal van Westminster en verhuisde snel daarna naar Kenia.

Bartels bezocht missieposten in Oeganda waar hij bakstenen leerde bakken en gebouwen ontwerpen. Hij wijdde de missiepost in Nyabando aan Sint-Jozef toe en ontwierp er zelf de kerk en alle school- en ziekenhuisgebouwen die er voor de jaren tachtig verrezen.

In 1983 droegen zijn oversten de inmiddels zieke en blinde pater op naar zijn vaderland te gaan voor behandeling. Hoewel hij graag naast zijn eigen kerk begraven had willen worden, waar hij dagelijks de Mis vierde, gehoorzaamde hij. Drie dagen na aankomst in Nederland overleed Bartels in een ziekenhuis in Arnhem. Hij werd 84 jaar.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.