<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Maleisië: zorgen om mogelijke uitbreiding islamitisch strafrecht

KN Redactie 18 oktober 2016
image
De vingers van een in Iran veroordeelde dief worden geamputeerd. Maleisische minderheden, waaronder christenen, vrezen dat in hun land de weg naar soortgelijke straffen geopend wordt als een wetsvoorstel van de PAS wordt aangenomen. (Foto: AP)

Maleisische minderheden zijn bezorgd over een voorstel van de partij PAS om de grondwet zo aan te passen, dat het islamitisch strafrecht uitgebreid zou kunnen worden.

Het dienovereenkomstige wetsvoorstel, dat deze week in het parlement zou worden ingebracht, draait om “een radicale nieuwe versie van de grondwet”, waarschuwde CCM, de koepel van protestantse kerken in het land, maandag.

CCM-voorzitter Hermen Shastri riep de fractievoorzitters van de partijen in de verklaring op hun parlementariërs vrij naar hun geweten te laten stemmen over de zogeheten Hudud-wet.

‘Verdere stap naar islamisering’

Emeritus-bisschop Paul Tan Chee Ing noemde de Hudud-wet in het weekend al een “verdere stap naar islamisering van het land”.

Volgens de Maleisische Consultatieraad van Boeddhisten, Christenen, Hindoes, Sikhs en Taoïsten is Maleisië op weg naar een “islamitische theocratie” waarin de “voor alle burgers gegarandeerde rechten ondergraven worden”.

Amputatie

Het Hudud genoemde islamitische strafrecht voorziet in straffen als amputatie van handen bij dieven of het stenigen van plegers van echtbreuk. Om het in te voeren in de deelstaat Kelantan, zoals de PAS wil, is een grondwetswijziging nodig.

Vertegenwoordigers van minderheidsreligies vrezen dat als die er komt, ook in andere deelstaten het pad naar invoering van het islamitisch strafrecht wordt geëffend.

Islam staatsreligie

Rond 60% van de 31 miljoen Maleisiërs is moslim. De islam is de staatsreligie van het Zuidoost-Aziatische land.

De grootste regeringspartij UMNO lijkt bereid het initiatief van de PAS te steunen. De sinds decennia met de UMNO samenwerkende kleine Chinese en Indische partijen dreigen de samenwerking op te zeggen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.