fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Markante missionaris Jaap Borst overleden

KN Redactie 6 september 2018
image
De markante Nederlandse missionaris Jaap Borst overleed deze week op 88-jarige leeftijd. (Foto: Wick Natzijl)

In Kashmir, India, is op 5 september de markante Nederlandse missionaris van Mill Hill Jaap Borst overleden. Na zijn priesterwijding in 1957 werkte hij 55 jaar in deze moslimdeelstaat.

Borst stichtte er twee scholen, die onderwijs boden aan veel moslims die later een belangrijke taak in de samenleving kregen. Hij had goed contact met de vredelievende Kashmiri-moslims, van wie de meesten de spirituele soefistroming aanhangen. Borst zei hun dat hijzelf volgeling was van hun profeet Isa (Jezus). Hij schreef zelfs een boekje over evangelisatie onder moslims.

Man van gebed

Jaap Borst was vóór alles een man van gebed, die geraakt was door de charismatische vernieuwing en die in Nederland introduceerde. Door heel India preekte hij retraites en gaf hij conferenties, vooral voor priesters. Ook publiceerde hij enkele boeken over contemplatie.

Zelf repte hij er niet over, maar zijn bisschop vertelde dat hij in het district Srinagar, waar hij werkte, werd beschouwd als a holy man, een heilig man. Op straat spraken mensen hem aan om door hem gezegend te worden.

Moslims bekeerd

Toen later ook in Kashmir het moslimextremisme de kop op stak, werd Borst ervan beticht dat tienduizenden moslims zich door hem in het geheim tot het christendom bekeerd hadden. Hij bevestigde die aantallen niet, maar Borst leidde regelmatig in het geheim weekends van bekeerlingen van wie zelfs de partners niet wisten van hun nieuwe geloof.

De tegenstand werd zo groot dat hij zijn verblijfsvergunning vreesde kwijt te raken. Tweemaal dreigde uitzetting, maar steeds waren er hooggeplaatste personen die het voor hem opnamen, tot in de hoofdstad Delhi toe.

Een fatwa over hem uitgesproken

In 2012 werd een fatwa over hem uitgesproken en ging een van zijn scholen in vlammen op. Tijdelijk moest Borst uitwijken naar het zuiden van India. Door die problemen durfde hij het de laatste jaren niet aan om Nederland te bezoeken, bang dat hij niet meer toegelaten zou worden.

Onlangs onderging hij een hartoperatie, maar ziek was hij niet. Op 5 september stierf hij aan de lunchtafel, 88 jaar oud, op de sterfdag van die andere missionaris in India, Moeder Teresa. Vrijdag wordt hij begraven.