fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Markante pastoor Mennen met emeritaat

KN Redactie 14 maart 2017
image
Emeritus-pastoor Cor Mennen (Foto: Katholiek Nieuwsblad/Jan Peeters)

De markante Brabantse priester Cor Mennen (72) heeft afgelopen zondag officieel afscheid genomen als pastoor van de Heilige Willibrordusparochie in Oss.

Mennen blijft docent kerkelijk recht voor de priester- en diakenopleiding van het bisdom Den Bosch. Ook blijft hij lid van het kathedraal kapittel, het hoogste adviescollege van de bisschop.

Liederen geschrapt

De Brabander staat bekend vanwege zijn orthodoxie die hij niet onder stoelen of banken steekt. Ook schuwde hij lange tijd kritiek op het kerkelijk beleid niet. Mennen kreeg vooral bekendheid als ‘censor’ toen hij in 2010 namens de toenmalige bisschop van Den Bosch een aantal liederen van Huub Oosterhuis als ongeschikt uit de lijst van liturgisch goedgekeurde gezangen haalde.

‘Samenleving zonder God’

De afscheidsviering was, passend bij de Veertigdagentijd, sober. In zijn preek zei hij tot zijn gelovigen dat “het vieren van de Eucharistie was het mooiste wat ik met u mocht delen. Ik heb er steeds voor gekozen de leer duidelijk te verkondigen. Dat is in onze samenleving in toenemende mate moeilijk. We leven immers meer en meer in een samenleving zonder God”.

‘Zonde ís akelig’

De ontkerkelijking baart hem al jaren grote zorgen. In een interview bij zijn 40-jarig priesterfeest in 2009 constateerde hij dat “mensen het akelig vinden als je over zonde preekt”, maar, voegde hij eraan toe “zonde ís akelig”.

Gebrek aan zondebesef

Ook het feit dat zelfs de weinigen die zich op hun sterfbed laten bedienen het meestal niet nodig vinden te biechten, is voor hem iets onbegrijpelijks. De schuld van het gebrek aan zondebesef ligt volgens Mennen bij de Kerk zelf omdat die decennialang heeft gezwegen over de persoonlijke moraal.

Slapeloze nachten

Toen Mennen enkele jaren geleden de parochie van Berghem toebedeeld kreeg, stelde hij paal en perk aan woord- en communievieringen die door vrijwilligers tegen de bisschoppelijke richtlijnen in werden gehouden. Hij hield voet bij stuk, ook toen vrijwilligers opstapten. “Ik had daar slapeloze nachten van”, verklaarde hij kort daarna.

Mennen wordt in mei opgevolgd door Roland Kerssemakers (1955). Tot die tijd blijft hij waarnemer in Oss. (KN)